Spaghetti z pesto pomidorowym i botwinką
1 czerwca 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, to moje dzisiejsze danie jest dla Was. Pyszne połączenie makaronu z pesto pomidorowym i balsamiczną botwinką. Całość dopieszczona pomidorkami, mozzarellą i bazylią. Polecam wszystkim poszukującym nowych kuchenny wrażeń. Do tego całe danie przygotujecie w 15 minut. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (4–6 porcji)
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Arrighi
- 2 słoiczki pesto z pomidorów Ponti
- 3 pęczki botwinki (3 solidne garści)
- 2 duże ząbki czosnku
- ¼ szklanki octu balsamicznego Ponti
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżka miodu
- 200 g mini mozzarelli
- 3 garści pomidorów koktajlowych
- 4 łyżki oliwy Olitalia
- świeża bazylia (4–6 gałązek)
- sól
Wykonanie
- Odcinamy buraczki w botwince. Listki i łodyżki płuczemy. Kroimy na pół.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, szklimy go. Dodajemy botwinkę, ocet balsamiczny, wino, miód i szczyptę soli. Całość dusimy aż do redukcji ¾ płynów. Mi to zajęło 10 minut.
- W międzyczasie gotujemy makaron.
- Makaron łączymy z pesto.
- Pomidory, ser kroimy na pół.
- Makaron podajemy z botwinką, posypany połówkami pomidorów i mozzarelli. Na koniec całość dekorujemy bazylią.
Smacznego!