Naleśniki od podstaw


kategoria: kuchenne ABC
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, masło klarowane, naleśniki
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj znowu coś dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Będzie to przepis na naleśniki idealne. Jeśli wykonacie krok po kroku, to na pewno naleśniki wam wyjdą i naprawdę będą smakowały. Możecie przełożyć je owocami, twarożkiem, konfiturą czy w wersji wytrawnej podać z farszem mięsnym lub warzywnym.

Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia naleśników

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (w wersji słodkiej)
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie

  • Mąkę przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier.
  • Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aby uwolnił się gluten.
  • Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
  • Ilość naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.

Fotografia naleśników

Powodzenia!

comments powered by Disqus