Pleśniak z czerwoną porzeczką
8 lipca 2016
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Nie piekę zbyt często ciasta. Ale w sezonie letnim robię to częściej niż w innych miesiącach. Lato rządzi się innymi prawami. Pleśniak możecie upiec w dowolnym miesiącu roku, ale teraz posypany świeżymi owocami – ma to COŚ! Dziś proponuję wam powrót do dawnego przepisu, który niegdyś często gościł na naszych polskich stołach. Wydaje się dosyć trudne w wykonaniu, jednak idąc krok po kroku ze mną, na pewno wam się uda. Poczęstowana nim teściowa stwierdziła, że częściej muszę piec takie ciasta ☺ – czyli dobre…
Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (foremka okrągła o średnicy 24 cm)
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 słoiki dżemu porzeczkowego (słoiki po ok. 280 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- garść świeżych porzeczek
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie
- Oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej, połącz z proszkiem, cukrem pudrem i solą.
- Dodaj masło i rękoma połącz składniki. Dodaj wodę i wyrób ciasto, które podziel na pół.
- Jedną połówkę zawiń w folię, drugą podziel jeszcze raz na pół i do jednej z części dodaj kakao. Obie części również zawiń w folię i wszystkie schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy wyłóż największą, białą część ciasta i zapiecz przez 12 minut, na środkowej półce w temperaturze 180°C. Po tym czasie przełóż dżem.
- W międzyczasie ubij białka z cukrem na sztywną pianę, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Na dżem skub czekoladowe ciasto, na to wyłóż pianę z białek. Na sam koniec skub białą część ciasta.
- Całość piecz przez 35–40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Ciasto podawaj po przestudzeniu posypane cukrem pudem i posypane porzeczkami.
Smacznego!