Pleśniak z czerwoną porzeczką


kategoria: ciasto
tagi: deser, jajka, kakao, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, owoce, porzeczki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie piekę zbyt często ciasta. Ale w sezonie letnim robię to częściej niż w innych miesiącach. Lato rządzi się innymi prawami. Pleśniak możecie upiec w dowolnym miesiącu roku, ale teraz posypany świeżymi owocami – ma to COŚ! Dziś proponuję wam powrót do dawnego przepisu, który niegdyś często gościł na naszych polskich stołach. Wydaje się dosyć trudne w wykonaniu, jednak idąc krok po kroku ze mną, na pewno wam się uda. Poczęstowana nim teściowa stwierdziła, że częściej muszę piec takie ciasta ☺ – czyli dobre…

Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia pleśniaka z czerwoną porzeczką

Składniki (foremka okrągła o średnicy 24 cm)

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego (słoiki po ok. 280 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • garść świeżych porzeczek
  • cukier puder do posypania ciasta

Fotografia pleśniaka z czerwoną porzeczką

Wykonanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej, połącz z proszkiem, cukrem pudrem i solą.
  2. Dodaj masło i rękoma połącz składniki. Dodaj wodę i wyrób ciasto, które podziel na pół.
  3. Jedną połówkę zawiń w folię, drugą podziel jeszcze raz na pół i do jednej z części dodaj kakao. Obie części również zawiń w folię i wszystkie schłodź w lodówce przez 30 minut.
  4. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do formy wyłóż największą, białą część ciasta i zapiecz przez 12 minut, na środkowej półce w temperaturze 180°C. Po tym czasie przełóż dżem.
  6. W międzyczasie ubij białka z cukrem na sztywną pianę, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  7. Na dżem skub czekoladowe ciasto, na to wyłóż pianę z białek. Na sam koniec skub białą część ciasta.
  8. Całość piecz przez 35–40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Ciasto podawaj po przestudzeniu posypane cukrem pudem i posypane porzeczkami.

Smacznego!

comments powered by Disqus