Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i fasolką
4 października 2016
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Eleganckie danie, idealne na proszony obiad czy kolację. Zachwyci męża, zachwyci też teściową. Dzięki marynowaniu mięsa w winie i rozmarynie jest ono soczyste, mięciutkie, aromatyczne. Świetnie komponuje się z proponowanymi dodatkami. Kolejnym plusem jest szybki czas przygotowania. Same czynności w kuchni nie powinny zająć wam więcej niż 20 minut (oczywiście plus czas marynowania).
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (3 porcje)
- ½ kg polędwicy
- 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
- ⅓ opakowania makaronu lasagne
- 1 słoiczek pesto z pomidorami
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu świeżego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 300 g fasolki szparagowej
- sałata
Wykonanie
- Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być przykryte winem. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
- Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając, aż do odparowania wina. Powinno go zostać ok. 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
- Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.
Smacznego!