kotlety jajeczno-jaglane


kategoria: placki
tagi: index food, jajka, kasza jaglana, koper, kuchnia włoska, oliwa extra vergine, orzechy, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, smaczna, aromatyczna od koperku i pachnie wiosną. Idealne danie na szybko. Wieczorem ugotujcie kaszę i jajka. Następnego dnia będziecie musieli jedynie wymieszać składniki i usmażyć. Nie zapomnijcie o solidnej porcji świeżych warzyw. Jeżeli kotlety opanierujecie w mielonych orzechach zamiast bułki tartej, to otrzymacie danie w pełni bezglutenowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia kotletów jajeczno-jaglanych

składniki (4 porcje)

wykonanie

  1. 6 jajek ugotuj na twardo (jedno zostaje). Ostudź i obierz ze skorupek. Rozgnieć widelcem.
  2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj.
  3. Kaszę, jajka, pokrojony koperek i pomidorki przełóż do miski. Dodaj ostatnie, surowe jajko, przyprawy, wymieszaj.
  4. Formuj średniej wielkości kotlety, panieruj i smaż na średnim ogniu z obu stron. Podawaj ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

Fotografia kotletów jajeczno-jaglanych

comments powered by Disqus