Kotlety jajeczno-jaglane
9 marca 2017
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, smaczna, aromatyczna od koperku i pachnie wiosną. Idealne danie na szybko. Wieczorem ugotujcie kaszę i jajka. Następnego dnia będziecie musieli jedynie wymieszać składniki i usmażyć. Nie zapomnijcie o solidnej porcji świeżych warzyw. Jeżeli kotlety opanierujecie w mielonych orzechach zamiast bułki tartej, to otrzymacie danie w pełni bezglutenowe.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (4 porcje)
- 1 słoiczek pomidorów koktajlowych półsuszonych Ponti
- 7 jajek L
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 średni pęczek koperku
- ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- ½ łyżeczki pieprzu, lub do smaku
- Oliwa z oliwek Extra Vergine Delikatna Olitalia
- tarte orzechy lub bułka tarta (do panierowania)
Wykonanie
- 6 jajek ugotuj na twardo (jedno zostaje). Ostudź i obierz ze skorupek. Rozgnieć widelcem.
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj.
- Kaszę, jajka, pokrojony koperek i pomidorki przełóż do miski. Dodaj ostatnie, surowe jajko, przyprawy, wymieszaj.
- Formuj średniej wielkości kotlety, panieruj i smaż na średnim ogniu z obu stron. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Smacznego!