Kotlety jajeczno-jaglane


kategoria: obiad
tagi: Index Food, jajka, kasza, kasza jaglana, koperek, kuchnia włoska, oliwa, orzechy, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, smaczna, aromatyczna od koperku i pachnie wiosną. Idealne danie na szybko. Wieczorem ugotujcie kaszę i jajka. Następnego dnia będziecie musieli jedynie wymieszać składniki i usmażyć. Nie zapomnijcie o solidnej porcji świeżych warzyw. Jeżeli kotlety opanierujecie w mielonych orzechach zamiast bułki tartej, to otrzymacie danie w pełni bezglutenowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Kotlety jajeczno-jaglane na patelni. Oliwa Olitalia Extra Vergine, pomimory koktajlowe półsuszone Ponti

Składniki (4 porcje)

Wykonanie

  1. 6 jajek ugotuj na twardo (jedno zostaje). Ostudź i obierz ze skorupek. Rozgnieć widelcem.
  2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj.
  3. Kaszę, jajka, pokrojony koperek i pomidorki przełóż do miski. Dodaj ostatnie, surowe jajko, przyprawy, wymieszaj.
  4. Formuj średniej wielkości kotlety, panieruj i smaż na średnim ogniu z obu stron. Podawaj ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

Kotlety jajeczno-jaglane na patelni. Oliwa Olitalia Extra Vergine, pomimory koktajlowe półsuszone Ponti

comments powered by Disqus