Zupa krem z ciecierzycy z chipsami bekonowymi


kategoria: obiad
tagi: boczek, ciecierzyca, Halina, kumin, mleczko kokosowe, mleko roślinne, natka pietruszki, por, Sawex, sezam, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Lubię zupy-kremy, moja rodzina również. W takich zupach łatwo przemycić różne składniki, zwłaszcza warzywa tak, że nasi najmłodsi członkowie rodziny tego nie zauważą. A jak doda się trochę podpieczonego boczku, czy grzanki lub groszek ptysiowy, to już ho, ho! Zapraszam tym razem na zupę krem z ciecierzycy, bogatą w białko i błonnik. Zupa idealna jako samodzielne danie, czy też na wczesną kolację. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, które nawet latem mogą czasem nadejść.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia zupy-kremu z ciecierzycy z chipsami bekonowymi

Składniki (4 porcje)

  • 1 szklanka ciecierzycy Halina (suchej)
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/5 selera (dużego)
  • 1 por (część biała)
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
  • 2 ½ łyżki oleju
  • 1–1,3 litra bulionu warzywnego
  • kumin (mielony)
  • sezam czarny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Fotografia zupy-kremu z ciecierzycy z chipsami bekonowymi

Wykonanie

  1. Ciecierzycę umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.
  2. Ciecierzycę ugotuj według zaleceń producenta. Ciecierzycy nie odcedzaj, przyda się do zupy.
  3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.
  5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (według preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko i gotuj 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.
  6. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.

Smacznego!

Fotografia zupy-kremu z ciecierzycy z chipsami bekonowymi

comments powered by Disqus