Makaron pełnoziarnisty z pesto z bobu z krewetkami i bazylią


kategoria: makaron
tagi: bazylia, bób, cytryna, czosnek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, krewetki, makaron, olej rzepakowy, orzechy, orzechy piniowe, parmezan, pomidory koktajlowe, skórka cytrynowa, szalotka
autor: Joanna Komorowska

Pesto to jedno z moich bardziej ulubionych dań. Można je przygotować prawie ze wszystkich zielonych ziół (np. natki pietruszki) i niektórych warzyw (np. z jarmużu, suszonych pomidorów). Przygotowuje się je w kilka minut, w zasadzie potrzebujemy tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. W przepisie użyłam makaron pełnoziarnisty, który zawiera mnóstwo wartościowych składników.

Ten przepis wzbogacony jest o krewetki, które tylko trochę wydłużają czas przygotowania dania. Ale warto! To jest pyszne!

Fotografia makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu z krewetkami i bazylią

Składniki

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g krewetek (najlepiej surowych)
  • ½ szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
  • ½ szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
  • 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
  • otarta skórka z 1 cytryny (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony

Wykonanie

Fotografia makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu z krewetkami i bazylią

  1. Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.
  2. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
  3. Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
  4. W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą spod makaronu.
  5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
  6. W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
  7. Pomidory kroimy, szalotkę obieramy i kroimy w kostkę.
  8. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Fotografia makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu z krewetkami i bazylią

comments powered by Disqus