Makaron pełnoziarnisty z pesto z bobu z krewetkami i bazylią
15 marca 2018
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Pesto to jedno z moich bardziej ulubionych dań. Można je przygotować prawie ze wszystkich zielonych ziół (np. natki pietruszki) i niektórych warzyw (np. z jarmużu, suszonych pomidorów). Przygotowuje się je w kilka minut, w zasadzie potrzebujemy tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. W przepisie użyłam makaron pełnoziarnisty, który zawiera mnóstwo wartościowych składników.
Ten przepis wzbogacony jest o krewetki, które tylko trochę wydłużają czas przygotowania dania. Ale warto! To jest pyszne!
Składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 200 g krewetek (najlepiej surowych)
- ½ szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
- ½ szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
- 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
- 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
- otarta skórka z 1 cytryny (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony
Wykonanie
- Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.
- Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
- Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
- W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą spod makaronu.
- Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
- W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
- Pomidory kroimy, szalotkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.