Wrzuć na ruszt, czyli perfekcyjne grillowanie z Tesco


kategoria: warsztaty
tagi: kalafior, kasza, kasza gryczana, mąka pszenna, maślanka, olej rzepakowy, porchetta, rzodkiewka, serwatka, Tesco, warzywa, wieprzowina, zero waste
autor: Joanna Komorowska

Sezon grillowy to doskonały moment na spędzenie czasu z bliskimi albo przyjaciółmi, gdy przy wspólnie przygotowywanym i spożywanym jedzeniu jest czas na rozmowy, relaks czy rozrywkę. 25 kwietnia temu wzięłam udział w warsztatach grillowych, a w zasadzie w pikniku grillowym, przygotowanym przez Jakuba Steuermarka i Jurka Nogala pod auspicjami Tesco. Spotkanie odbyło się w Warszawie w restauracji Ruszt, na terenie Fortu Mokotów, a warsztaty promowały nową kampanię Tesco: Historie pisane smakiem.

Jakub Steuermark i Jerzy Nogal, fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Kucharze pokazali nam, jak przygotować grilla, który na długo zapadnie w pamięci naszych współbiesiadników. W sam raz na rozpoczęcie sezonu grillowych przyjęć. Obalamy oczywiście mit, że na grillu to najlepiej i najszybciej przygotować kiełbasę. Warto spróbować czegoś innego, naprawdę nie wymaga to aż tak dużego nakładu pracy, a zadowolenie gości będzie dla nas przyjemną nagrodą.

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Tematem przewodnim spotkania była zasada zero waste (zero odpadów) . Jest to możliwe m.in. dokładnemu zaplanowaniu dań, sporządzeniu listy zakupów i przemyśleniu organizacji pracy. Z resztek produktów, które pozostaną nam po przygotowaniu dań głownych, możemy przygotować np. ścianki warzyw (np. cebuli) wypełnione mięsem, serem czy też kaszą. Jednym z dań, które kucharze zaserwowali nam, była zupa, która została ugotowana (na ruszcie grilla!) właśnie z resztek warzyw. Zupa esencjonalna, z bogatym bukietem smaków, podana z chlebem z patyka. Zupa ta wyjątkowo mi smakowała i na końcu tego tekstu znajdziecie przepis, według którego została ona przygotowana.

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Oprócz zupy mieliśmy przyjemność rozkoszować się pstrągiem faszerowanym fenkułem, z cytryną, ziarnami kopru włoskiego oraz chilli. Ugrillowanie takiej ryby nie powinno zająć więcej niż 10 minut, przy zasadzie, że grillujemy na dużym ogniu i najlepiej w specjalnych rusztach do ryb.

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Znalazło się też coś dla fanów mięsa, a zwłaszcza boczku. Porchetta wieprzowa z rodzynkami, skórką z cytryny i ziołami. Brzmi bardzo egzotycznie, ale to danie to po prostu wieprzowy boczek bez żeber, ze skórką. Tu najlepiej sprawdzi się grill z zamykaną klapą i regulacją temperatury lub po prostu piec/piekarnik. Danie przygotowuje się dzień wcześniej, następnego dnia mięso kroimy, podgrzewamy na grillu i podajemy z sosem spod mięsa.

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Na koniec – oczywiście deser. Organizatorzy zaproponowali nam owoce karmelizowane z kruszonką i sosem waniliowym. W sezonie przygotujecie je ze świeżych owoców, a poza sezonem z owoców mrożonych. My z przyjemnością zjedliśmy deser przygotowany z malin i jeżyn z kruszonką z płatków owsianych z sosem. Pycha!

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Poza głównymi daniami nie zabrakło świeżych warzyw grillowanych, np. marchewki czy cukinii. Do tego sosy, np. mango chutney z chilli i kardamonem, czy spicy lime pickle, czyli marynowana limonka z kurkumą, chili i gorczycą.

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Bardzo przyjemnym dodatkiem do dań grillowanych były rewelacyjne drinki serwowane przez braci: Kubę i Staszka Sapiejów z baru 6 Coctails. Podawane fantazyjnie ze świeżymi owocami, ziołami i przyprawami. Smakowite!

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Kuba Sapieja i Staszek Sapieja z baru „6 Coctails”, fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”, Restauracja Ruszt, Fort Mokotów, Warszawa

Dziękuję firmie Tesco za zaproszenie, wspólne biesiadowanie i mam nadzieję na kolejne. 😊

Zupa z warzywnych ścinków z podpłomykami

Składniki na zupę

  • wszystkie ścinki i obierki z warzyw
  • skrawki lub kostki z mięs
  • liście kalafiora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • serwatka pozostała po twarogu
  • liście rzodkiewek
  • garść kaszy gryczanej
  • reszta ciasta na podpłomyki
  • olej tłoczony na zimno
  • resztki ziół

Wykonanie

Wszystkie skrawki i skorupy wrzuć do garnka z przyprawami, przesmaż, a potem zalej wodą. Gotuj około 40 minut. Wyciągnij przyprawy i zblenduj zupę. Na koniec wrzuć posiekane liście rzodkiewek, ugotowaną kaszę i zalej serwatką. Dopraw do smaku. Olej wymieszaj z ziołami i wlej do zupy.

Składniki na podpłomyki

  • 600 g mąki pszenna
  • 500 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • sól

Wykonanie

Mąkę, maślankę, odrobinę sody i soli wymieszaj dokładnie i ugnieć, tak by powstało zwarte, ale dość luźne ciasto. Odstaw je na chwilę, niech mąka z maślanką się połączą się. Ulep kilka kulek i spłaszcz je na grubość około centymetra. Kładź je nad słabym żarem i obracaj co jakiś czas przez kilkanaście minut. Jeśli do ciasta dodasz trochę więcej mąki to kuleczki rozwałkuj albo rozciągnij na płaskie placuszki i takie grilluj, aż się przyrumienią.

Smacznego!

Fotografia z warsztatów grillowych Tesco „Historie pisane smakiem”

Zdjęcia zamieszczone w niniejszej relacji pochodzą od organizatora (plus parę moich). Dziękuję!

comments powered by Disqus