Burgery drobiowe fit z botwinką


kategoria: grill
tagi: botwinka, cebula, cebula czerwona, cytryna, czosnek, indyk, jajka, ketchup, koperek, Kotlin, kurczak, mięso mielone, miód, ocet balsamiczny, ogórek, otręby, sałata, sezam
autor: Joanna Komorowska

Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbasą i karkówką. A wcale tak być nie musi. Mam dla Was świetną alternatywę – fit burgery z mięsa kurczaka lub indyka z wiosennymi dodatkami. Takie burgery są o wiele lżejsze niż wieprzowina czy wołowina. Prym wśród dodatków wiedzie teraz botwinka, którą najpierw lekko podduszamy, a potem dodajemy do mięsa. Użyłam też świeże listki botwinki, komponując finalnie kanapkę. Skoro fit, to wybieramy zdrowszą odmianę pieczywa. U mnie na talerzach zagościła bułka na zakwasie żytnim. Burgery otoczone są sezamem, a całość podana z ketchupem Kotlin o obniżonej ilości kalorii, aż o 60%. Nie znajdziecie w nim glutenu, konserwantów ani substancji wzmacniających smak.

Całość jest naprawdę smaczna, aromatyczna i lekka. Rekomendacją niech będzie fakt, że młodsza córka, która za botwinką nie przepada, tu stwierdziła, że jest pysznie! I zjadła dwa burgery. ☺

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia burgerów drobiowych fit z botwinką

Składniki (6-8 porcji)

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • nasiona sezamu
  • sól, pieprz
  • olej

Fotografia burgerów drobiowych fit z botwinką

Dodatkowo

  • ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
  • bułki (np. na żytnim zakwasie)
  • sałata
  • zielone ogórki
  • czerwona cebula
  • koperek
  • ocet balsamiczny (2 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

Fotografia burgerów drobiowych fit z botwinką

Wykonanie

  1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
  2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
  4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
  5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
  6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
  7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
  8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

Smacznego!

Fotografia burgerów drobiowych fit z botwinką

comments powered by Disqus