Owsianka ze świeżymi truskawkami, ananasem, orzechami piniowymi i rodzynkami
20 maja 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Banalnie proste śniadanie bogate w błonnik, witaminy i białko. Atrakcyjne zarówno dla mniejszych członków rodziny, jak i dla dorosłych. Idealne na pierwsze śniadanie. Gęstość owsianki można sobie regulować ilością dodanych płatków.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Beach Flower.
Składniki (4 porcje)
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- duża garść rodzynek Kresto
- garść orzechów piniowych Kresto
- 5 plastrów ananasa Beach Flower
- 1 dojrzały banan
- 1 kiwi
- 400 g świeżych truskawek
- szczypta soli
Wykonanie
- Truskawki umyj, usuń szypułki. Zostaw kilka do ozdoby. Resztę zmiksuj.
- Mleko zagotuj, dodaj sól i płatki, rodzynki oraz pokrojonego ananasa i pokrojonego w kostkę banana.
- Zmiksowane truskawki podgrzej w garnuszku i dodaj do owsianki. Dokładnie wymieszaj.
- Rozlej owsiankę do miseczek lub pucharków.
- Kiwi obierz, pokrój. Ułóż na owsiance owoce, posyp orzechami, rodzynkami. Możesz też posypać pokruszonymi ciastkami.
- Podawaj na ciepło, np. na śniadanie lub na chłodno, np. na deser.
Smacznego!