Sernik dyniowy na spodzie orzechowo­‑ciasteczkowym


kategoria: ciasto
tagi: Boże Narodzenie, budyń, cukier puder, cynamon, dynia, gruszki, jajka, kakao, Kresto, mascarpone, masło, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, pomarańcza, Rapso, ser biały, sernik, skórka pomarańczowa, VOG, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Sernik to niby nic takiego, w internecie znajdziecie bardzo dużo propozycji sernika, w różnych odmianach. Ja swoją propozycję, po licznych błędach i paru eksperymentach, oparłam o dynię. Według mnie i mojej rodziny to znakomity pomysł. Przygotowałam go z myślą o Świętach, gdyż pachnie przyprawami, w tym pomarańczami, cynamonem i wanilią. Ale spokojnie możecie go wypróbować już wcześniej. Pokochacie go! Nie jest trudny w wykonaniu. Istotne jest użycie dobrej jakości sera oraz odpowiednich ciasteczek czekoladowych.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia sernika dyniowego na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

Składniki na spód

Składniki na sernik

  • 1 kg sera mielonego, np. wiaderkowego
  • 350 g upieczonej dyni hokkaido (ta dynia nie wymaga obierania ze skórki)
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 200 cukru drobnego do wypieków lub erytrolu lub ksylitolu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 jaj L
  • szczypta soli

Karmelizowane gruszki

  • 3–4 gruszki (raczej twarde)
  • 150 g karmelków mleczno-czekoladowych

Dodatki

  • cukier puder

Fotografia sernika dyniowego na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

Wykonanie

  1. Przed przygotowywaniem ciasta pieczemy dynię (można zrobić to dzień wcześniej). Usuń nasiona i pokrój. Dynię wyłóż skórką do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu. Stan upieczenia sprawdzaj widelcem. Po upieczeniu ostudź i ewentualnie usuń przypieczoną (brązową) skórkę.
  2. Orzechy nerkowca wsyp do miksera i pulsacyjnie rozdrobnij. Nie na mąkę, ale tak, aby pozostały średniej wielkości kawałki. Orzechy przesyp na suchą patelnię i lekko podsmaż, do uzyskania lekko brązowego koloru. Przestudź.
  3. Masło roztop w garnku. Do miksera przełóż ciasteczka, roztopione masło oraz 3 łyżki oleju Rapso. Całość zmiksuj. Przesyp do miski, dodaj zmiksowane orzechy i ew. 1–2 łyżki oleju. Ciasto jednak nie może być bardzo miękkie, raczek kruche, dające się uklepać.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na dno ciasto, uklep, zapełniając cały spód.
  5. Dynię przełóż do misy robota kuchennego, dodaj 2 jajka, olej i zmiksuj na jednolity krem. Przełóż do osobnej miski, a misę robota wypłucz.
  6. Do misy włóż 3 jajka, cukier oraz pestki wanilii, sól. (Wanilię przekrawamy i widelcem wybieramy miąższ.) Zmiksuj do uzyskania jasnego, gęstego kremu.
  7. Dodaj mascarpone. Ponownie zmiksuj.
  8. Na koniec dodaj ser biały, krem dyniowy, budynie oraz otartą skórkę z pomarańczy. Zwróć uwagę, aby zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej, gdyż wtedy ciasto robi się gorzkie. Całość zmiksuj na najniższych obrotach, stopniowo trochę zwiększając je, aż do uzyskania jednolitej masy.
  9. Ciasto przelej na spód ciasteczkowy. Powinno zająć praktycznie całą wysokość foremki. Ciasto wyrośnie lekko ponad foremkę, ale nie wyleje się, a po przestudzeniu wróci do wysokości foremki. Jeżeli góra ciasta za bardzo się przypieka, wówczas przykryj ją papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, na środkowej półce, używając blachy, a nie kratki – jeśli Twoja foremka nie jest bardzo szczelna, to może uciec trochę tłuszczu z pierwszej warstwy. Piecz ok. 60 minut (czas orientacyjny, w zależności od piekarnika). Sprawdzaj stan upieczenia patyczkiem – po zakończeniu pieczenia patyczek powinien być suchy. Ciasto ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  10. Karmelki przełóż do grubszego woreczka i przy pomocy wałka do ciasta rozdrobnij je na kawałki.
  11. Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je rozdrobnionymi karmelkami. Wstaw do zimnego piekarnika i włącz go na 180°C, aż karmelki się rozpuszczą, a gruszki nabiorą pięknego brązowego koloru. Ostudź blaszkę.
  12. Ostudzony sernik przełóż na paterę/talerz. Górę posyp cukrem pudrem i wyłóż zimne skarmelizowane gruszki na wierzch.

Smacznego!

Fotografia sernika dyniowego na spodzie orzechowo-ciasteczkowym

comments powered by Disqus