Sernik dyniowy na spodzie orzechowo‑ciasteczkowym
9 grudnia 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Sernik to niby nic takiego, w internecie znajdziecie bardzo dużo propozycji sernika, w różnych odmianach. Ja swoją propozycję, po licznych błędach i paru eksperymentach, oparłam o dynię. Według mnie i mojej rodziny to znakomity pomysł. Przygotowałam go z myślą o Świętach, gdyż pachnie przyprawami, w tym pomarańczami, cynamonem i wanilią. Ale spokojnie możecie go wypróbować już wcześniej. Pokochacie go! Nie jest trudny w wykonaniu. Istotne jest użycie dobrej jakości sera oraz odpowiednich ciasteczek czekoladowych.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki na spód
- 150 g orzechów nerkowca Kresto
- 300 g ciasteczek czekoladowych
- 50 g masła
- 4–5 łyżek oleju Rapso
- 1 duża łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na sernik
- 1 kg sera mielonego, np. wiaderkowego
- 350 g upieczonej dyni hokkaido (ta dynia nie wymaga obierania ze skórki)
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki oleju Rapso
- 200 cukru drobnego do wypieków lub erytrolu lub ksylitolu
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1 laska wanilii
- 2 budynie waniliowe
- 5 jaj L
- szczypta soli
Karmelizowane gruszki
- 3–4 gruszki (raczej twarde)
- 150 g karmelków mleczno-czekoladowych
Dodatki
- cukier puder
Wykonanie
- Przed przygotowywaniem ciasta pieczemy dynię (można zrobić to dzień wcześniej). Usuń nasiona i pokrój. Dynię wyłóż skórką do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu. Stan upieczenia sprawdzaj widelcem. Po upieczeniu ostudź i ewentualnie usuń przypieczoną (brązową) skórkę.
- Orzechy nerkowca wsyp do miksera i pulsacyjnie rozdrobnij. Nie na mąkę, ale tak, aby pozostały średniej wielkości kawałki. Orzechy przesyp na suchą patelnię i lekko podsmaż, do uzyskania lekko brązowego koloru. Przestudź.
- Masło roztop w garnku. Do miksera przełóż ciasteczka, roztopione masło oraz 3 łyżki oleju Rapso. Całość zmiksuj. Przesyp do miski, dodaj zmiksowane orzechy i ew. 1–2 łyżki oleju. Ciasto jednak nie może być bardzo miękkie, raczek kruche, dające się uklepać.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na dno ciasto, uklep, zapełniając cały spód.
- Dynię przełóż do misy robota kuchennego, dodaj 2 jajka, olej i zmiksuj na jednolity krem. Przełóż do osobnej miski, a misę robota wypłucz.
- Do misy włóż 3 jajka, cukier oraz pestki wanilii, sól. (Wanilię przekrawamy i widelcem wybieramy miąższ.) Zmiksuj do uzyskania jasnego, gęstego kremu.
- Dodaj mascarpone. Ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj ser biały, krem dyniowy, budynie oraz otartą skórkę z pomarańczy. Zwróć uwagę, aby zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej, gdyż wtedy ciasto robi się gorzkie. Całość zmiksuj na najniższych obrotach, stopniowo trochę zwiększając je, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelej na spód ciasteczkowy. Powinno zająć praktycznie całą wysokość foremki. Ciasto wyrośnie lekko ponad foremkę, ale nie wyleje się, a po przestudzeniu wróci do wysokości foremki. Jeżeli góra ciasta za bardzo się przypieka, wówczas przykryj ją papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C, na środkowej półce, używając blachy, a nie kratki – jeśli Twoja foremka nie jest bardzo szczelna, to może uciec trochę tłuszczu z pierwszej warstwy. Piecz ok. 60 minut (czas orientacyjny, w zależności od piekarnika). Sprawdzaj stan upieczenia patyczkiem – po zakończeniu pieczenia patyczek powinien być suchy. Ciasto ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Karmelki przełóż do grubszego woreczka i przy pomocy wałka do ciasta rozdrobnij je na kawałki.
- Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je rozdrobnionymi karmelkami. Wstaw do zimnego piekarnika i włącz go na 180°C, aż karmelki się rozpuszczą, a gruszki nabiorą pięknego brązowego koloru. Ostudź blaszkę.
- Ostudzony sernik przełóż na paterę/talerz. Górę posyp cukrem pudrem i wyłóż zimne skarmelizowane gruszki na wierzch.
Smacznego!