Curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem
12 grudnia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Idealne danie na obecną pogodę. Rozgrzewające, pięknie pachnące, z sezonową dynią, która jest wręcz stworzona do takich dań, oraz kojąco kolorowe. Do tego lekkie, świetne dla osób, które zerkają na wagę. Znajdziecie w nim mnóstwo mikro- i makroelementów, ale niewiele kalorii. Możecie to curry podać tak, jak ja wam tu zaprezentowałam – z makaronem ryżowym (polecam grubsze wstążki) lub z ryżem jaśminowym, który też świetnie komponuje się z tym daniem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki (6-8 porcji)
- 2 średnie piersi kurczaka (pojedyncze)
- 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido (jej nie trzeba obierać ze skórki)
- 2 puszki mleczka kokosowego (po 400 g)
- 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego imbiru
- czerwona pasta curry
- przyprawa curry
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 ostra papryczka
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2–3 łyżki kuminu (nasionka, nie mielony)
- 2 liście kafiru (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju Rapso
- 2–3 łyżki sezamu Kresto
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 250 g szpinaku
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Dodatki
- makaron ryżowy wstążki
- lub ryż, np. jaśminowy
- natka pietruszki lub kolendra lub bazylia (wszystko świeże, nie suszone)
Wykonanie
- Kurczaka pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miski, dodaj sos sojowy, 2 łyżki oleju Rapso i odstaw.
- Wlej do woka 2 łyżki oleju Rapso, dodaj imbir, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i na średnim ogniu całość zeszklij. Dodaj pastę curry, kafir, 2 łyżki przyprawy curry, paprykę ostrą i słodką, kumin, koncentrat pomidorowy oraz kurczaka z zawartością miski. Całość smaż na średnim ogniu. Lekko podpiecz.
- Dodaj dynię, mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj 5–7 minut.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Duś całość 3 minuty.
- Pomidorki poprzekrawaj na pół i dodaj do woka.
- Szpinak opłucz i dodaj do potrawy. Gotuj całość chwilkę, cały czas mieszając, do lekkiego podduszenia szpinaku.
- Na koniec dodaj wyciśnięty sok z limonki i dopraw do smaku. Jeżeli twoim zdaniem sos jest za mało gęsty, możesz go zagęścić mąką. W tym celu wlej do szklanki odrobinę wody, dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj tak, aby nie powstały grudki i dodaj do sosu cały czas mieszając.
- Podawaj ze świeżymi ziołami, makaronem lub ryżem, posypane sezamem oraz z cząstkami limonki.
Smacznego!