Curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem


kategoria: obiad
tagi: bazylia, curry, dynia, imbir, kolendra, Kresto, kumin, kurczak, makaron, makaron ryżowy, mleczko kokosowe, natka pietruszki, papryka, papryka ostra, pomidory, pomidory koktajlowe, Rapso, ryż, ryż jaśminowy, sos sojowy, szpinak, VOG
autor: Joanna Komorowska

Idealne danie na obecną pogodę. Rozgrzewające, pięknie pachnące, z sezonową dynią, która jest wręcz stworzona do takich dań, oraz kojąco kolorowe. Do tego lekkie, świetne dla osób, które zerkają na wagę. Znajdziecie w nim mnóstwo mikro- i makroelementów, ale niewiele kalorii. Możecie to curry podać tak, jak ja wam tu zaprezentowałam – z makaronem ryżowym (polecam grubsze wstążki) lub z ryżem jaśminowym, który też świetnie komponuje się z tym daniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem

Składniki (6-8 porcji)

  • 2 średnie piersi kurczaka (pojedyncze)
  • 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido (jej nie trzeba obierać ze skórki)
  • 2 puszki mleczka kokosowego (po 400 g)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • czerwona pasta curry
  • przyprawa curry
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 ostra papryczka
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2–3 łyżki kuminu (nasionka, nie mielony)
  • 2  liście kafiru (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • 2–3 łyżki sezamu Kresto
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 250 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Dodatki

  • makaron ryżowy wstążki
  • lub ryż, np. jaśminowy
  • natka pietruszki lub kolendra lub bazylia (wszystko świeże, nie suszone)

Fotografia curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem

Wykonanie

  1. Kurczaka pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miski, dodaj sos sojowy, 2 łyżki oleju Rapso i odstaw.
  2. Wlej do woka 2 łyżki oleju Rapso, dodaj imbir, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i na średnim ogniu całość zeszklij. Dodaj pastę curry, kafir, 2 łyżki przyprawy curry, paprykę ostrą i słodką, kumin, koncentrat pomidorowy oraz kurczaka z zawartością miski. Całość smaż na średnim ogniu. Lekko podpiecz.
  3. Dodaj dynię, mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj 5–7 minut.
  4. Dodaj pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Duś całość 3 minuty.
  5. Pomidorki poprzekrawaj na pół i dodaj do woka.
  6. Szpinak opłucz i dodaj do potrawy. Gotuj całość chwilkę, cały czas mieszając, do lekkiego podduszenia szpinaku.
  7. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z limonki i dopraw do smaku. Jeżeli twoim zdaniem sos jest za mało gęsty, możesz go zagęścić mąką. W tym celu wlej do szklanki odrobinę wody, dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj tak, aby nie powstały grudki i dodaj do sosu cały czas mieszając.
  8. Podawaj ze świeżymi ziołami, makaronem lub ryżem, posypane sezamem oraz z cząstkami limonki.

Smacznego!

Fotografia curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem

comments powered by Disqus