Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”

Zapraszam na moje warsztaty „Ciasta na wyjątkowe okazje“! Szczegóły – kliknij w obrazek.

Piernik z bakaliami w rumie


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier waniliowy, jajka, kakao, mąka pszenna, mascarpone, masło, miód, mleko, MPM, powidła, rodzynki, rum, śliwki suszone, śmietana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, już tylko kilkanaście dni do Pierwszej Gwiazdki! Warto więc pomyśleć o potrawach, jakie podamy naszym najbliższym. Wcześniejsze zaplanowanie i przygotowanie odwdzięczy się nam większym spokojem tuż przed Świętami, gdy zwykle brakuje już czasu.

Mam dziś pierwszą propozycję, na słodko. Piernik z bakaliami, które moczyłam w rumie. Całość jest podana nieco inaczej, niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Przekroiłam piernik na 3 blaty, posmarowałam je kremem i powidłami śliwkowymi. Na wierzchu ułożyłam świeże owoce. Jakie? To zależy od Was. Jeżeli ciasto będą jedli tylko dorośli, to wówczas poszczególne blaty możecie nasączyć rumem rozcieńczonym np. mocną herbatą.

I w tym momencie mocno Was zaskoczę. Piernik przygotowałam w… wypiekaczu do chleba firmy MPM. Nie ma chyba nic prostszego. Wrzucamy wszystkie elementy ciasta do formy wypiekacza. Ustawiamy program i – robi się samo. Miesza, wyrasta, piecze. Na koniec ciasto studzimy na kratce i wykańczamy ozdabiając. Banalnie proste, nawet dla osób, które mają dwie lewe ręce do wypieków.

Fotografia piernika z bakaliami w rumie

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Składniki

  • 220 ml mleka
  • 3 duże łyżki miodu
  • 2 jajka L
  • 2 duże łyżki powideł
  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g rodzynków
  • 70 g śliwek suszonych
  • 200 ml rumu

Do przełożenia

  • powidła śliwkowe (z lodówki)
  • 250 ml serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36% (z lodówki)
  • 1 op. cukru waniliowego

Do ozdoby

  • według uznania

Fotografia piernika z bakaliami w rumie

Wykonanie

  1. Dzień przed pieczeniem piernika namocz śliwki suszone i bakalie w rumie: bakalie przełóż do miski, śliwki pokrój, zalej rumem i szczelnie przykryj folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
  2. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
  3. Do formy wypiekacza wlej mleko, wbij jajka, dodaj miód, powidła oraz masło.
  4. Osącz z rumu śliwki. Dodaj do formy wraz z bakaliami i rodzynkami.
  5. Dodaj suche składniki.
  6. Formę zainstaluj w automacie.
  7. Zadeklaruj masę 900 g, skórkę o ciemnym odcieniu i uruchom program „DROŻDŻOWY”.
  8. Opcjonalnie, w razie potrzeby dopiecz piernik programem „DOPIEKANIE”.
  9. Piernik ostudź.
  10. Przekrój go na 3 blaty. Pierwszy ułóż na paterze/talerzu i posmaruj powidłami. Przykryj kolejnym blatem.
  11. Ubij mascarpone wraz se śmietanką i cukrem waniliowym na gęsty krem.
  12. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż ostatni blat.
  13. Wyłóż na nim pozostała porcję dżemu, wyrównaj i ozdób według własnego uznania. Piernik przechowuj w lodówce, szczelnie zamknięty, aby nie przesiąkł zapachami lodówki.

Smacznego!

Fotografia piernika z bakaliami w rumie

comments powered by Disqus