Domek piernikowy


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier puder, cukier trzcinowy, jajka, kakao, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, miód, pomarańcza, skórka pomarańczowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Może w przedświąteczny weekend skusicie się na wspólne z dziećmi wykonanie piernikowego domku? Jest okazja się wykazać (jako rodzic lub jako dziecko!), do tego będzie co postawić na świątecznym stole, albo sprezentować komuś bliskiemu? My z Jagodą pokusiłyśmy się o przygotowanie takiego cuda do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Znajdziecie go w sekcji „Jadalne prezenty”.

Sesję fotograficzną do „Jadalnych prezentów” urządziliśmy wspólnie u Laury z Cafe Babilon, a udział w niej wzięły i prezenty przygotowały także Kasia z Gotuj z Kasią i Dorota z Fly me to the spoon.

Fotografia domku piernikowego

Składniki na piernik

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 7 łyżek miodu płynnego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu

Składniki na lukier i dodatki

  • ok. 200 g cukru pudru (przesianego przez sitko)
  • 1 białko
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • cukrowe ozdoby do przyozdobienia domku
  • cukier puder do przyozdobienia dachu
  • ewentualnie barwniki spożywcze

Fotografia domku piernikowego

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki oprócz mąki i sody przekładamy do garnka i podgrzewamy, do rozpuszczenia cukru i masła. Mieszamy co jakiś czas, podgrzewamy na średnim palniku. Zdejmujemy z kuchenki i lekko przestudzamy.
  2. Przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto dodając mąkę i sodę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i jedną, a potem drugą wałkujemy na grubość 5–6 mm. Wykrawamy elementy domku według załączonych wymiarów szablonów. Warto je przygotować wcześniej.
  3. Wykrojone elementy przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie – ciasto lekko urośnie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10–12 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestudzenia.
  4. Lukier przygotowujemy tuż przed sklejaniem domku. Możemy to robić przy pomocy szprycy, woreczka ze ściętą końcówką lub patyczkiem. Po nałożeniu lukier szybko zasycha. Jeżeli chcemy, aby nasz lukier był kolorowy, to wówczas dodajemy barwnik spożywczy i dodajemy cukier puder, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Warto, aby mama lub rodzeństwo pomogli podtrzymywać kolejne elementy przy sklejaniu.

Wymiary domku

(z nich przygotuj szablony)

  • dach: prostokąt 22,5×11,5 cm
  • ściana (z drzwiami): prostokąt 20×10,5 cm (plus druga tylna o tych samych wymiarach, ale bez drzwi)
  • drzwi 6,5×4,5 cm
  • 2 ściany (w nich wytniesz okna, jak duże, zależy to od Ciebie): prostokąty 10×14 cm
  • na szczycie trójkąt o ramionach 11 cm i podstawie 14 cm
  • komin (4 elementy): 6×5 cm

Smacznego!

Fotografia domku piernikowego

comments powered by Disqus