Bigos paprykowy, wegański


kategoria: obiad
tagi: bigos, cebula, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka, pomidory, sok kiszony, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny wegański bigos, tym razem z papryki. Bardzo szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Oczywiście można przygotować większą porcję i przechować w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako coś ciepłego po powrocie z pracy czy szkoły. Ja przygotowałam go na post według zasad dr Dąbrowskiej, ale można poza postem dodać trochę tłuszczu i podać go na przykład z kaszą. Danie o niskim indeksie glikemicznym.

Fotografia bigosu paprykowego, wegańskiego

Składniki

  • 3 duże papryki (mogą być różne kolory)
  • 2 średnie pomidory
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • pieprz marynowany (opcjonalnie)
  • sok spod kiszonek lub sok z cytryny

Wykonanie

  1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Paprykę poprzekrawaj na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój paprykę w grubsze paski.
  2. Cebulę, ziele angielskie, listek laurowy oraz lubczyk przełóż do garnka, dodaj ½ szklanki wody i gotuj 5 minut. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
  3. Dodaj pokrojonego pomidora i gotuj kolejne 3–4 minuty.
  4. Zakwaś i dopraw do smaku solą, pieprzem.
  5. Bigosik podawaj ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem i ziarenkami marynowanego pieprzu.

Smacznego!

Fotografia bigosu paprykowego, wegańskiego

comments powered by Disqus