Szakszuka idealna
12 marca 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
To już czwarty przepis na szakszukę na moim blogu. (Pozostałych szukajcie pod tagiem szakszuka.) Jajka z warzywami są obecnie naszym ulubionym śniadaniem weekendowym. Szakszukę robię na różne sposoby, zastępując szpinak np. jarmużem, wykorzystuję też do niej zalegające w lodówce końcówki warzyw czy sera. Za kilkanaście dni, gdy wiosna zawita już do Polski, zapewne obok pomidorów na patelni wyląduje też młoda pokrzywa, która jest doskonałym zamiennikiem szpinaku lub jarmużu.
Składniki (4 porcje)
- 4 jajka L (najlepiej „0”)
- 4 duże pomidory
- 2 średnie szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g szpinaku baby
- szczypior
- ostre papryczki (ilość według upodobań)
- masło klarowane
- nasiona czarnuszki
- natka pietruszki, koper lub inne zioła według własnych upodobań
- sól, pieprz
Wykonanie
- Szalotkę i czosnek obierz i drobno pokrój. Pomidory pokrój w grubszą kostkę.
- Rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę, czosnek, całość zeszklij.
- Dodaj pomidory oraz drobno pokrojoną paprykę i szczypior. Mieszając smaż całość 3–4 minuty. Po tym czasie dodaj umyty szpinak, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż 1–2 minuty, do lekkiego „zwiędnięcia” szpinaku.
- Po tym czasie zrób w warzywach „dołki” na jajka. Wbij jajka, posyp je solą, pieprzem oraz czarnuszką. Przykryj patelnię pokrywką i smaż na niewielkim ogniu do ścięcia się białka.
Smacznego!
Dziękujemy pracowni MG ART za udostępnienie naczyń.