Kiszony miks na odporność
14 marca 2020
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Dziś podrzucam bardzo szybką, łatwą kiszonkę, zwiększającą naszą odporność. U mnie po dwóch dniach jest już gotowa do zajadania się nią, bo dodałam do niej zakwasu z innej kiszonki, co przyspiesza proces kiszenia.
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
- 3 średnie buraki
- 1 duża główka czosnku
- 6–7 cm imbiru
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- ½ łyżki soli na 1 litr wody
Wykonanie
- Kapustę pokrój według upodobań.
- Buraki obierz i starkuj na cieniutkie plasterki, paski.
- Czosnek obierz, pokrój w plastry.
- Imbir obierz, pokrój w plastry.
- Wszystko przełóż do miski, wymieszaj.
- Na dnie wyparzonego słoja wyłóż zielę i liście. Na to wyłóż wymieszane warzywa.
- W szklance gorącej wody rozpuść sól, dolej do reszty wody, wymieszaj. Zalej wodą warzywa. Zamknij słoik.
- Codziennie zamieszaj kiszonkę. Możesz dodać 2–3 łyżki aktywnego zakwasu, np. z kiszonych ogórków, kapusty, co przyspieszy proces kiszenia.
- Warzywa i powstały zakwas zjadamy i wypijamy na surowo.
Smacznego!