Kiszony miks na odporność


kategoria: kiszonki
tagi: buraki, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, kapusta pekińska, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś podrzucam bardzo szybką, łatwą kiszonkę, zwiększającą naszą odporność. U mnie po dwóch dniach jest już gotowa do zajadania się nią, bo dodałam do niej zakwasu z innej kiszonki, co przyspiesza proces kiszenia.

Kiszony miks na odporność

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 3 średnie buraki
  • 1 duża główka czosnku
  • 6–7 cm imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • ½ łyżki soli na 1 litr wody

Wykonanie

  1. Kapustę pokrój według upodobań.
  2. Buraki obierz i starkuj na cieniutkie plasterki, paski.
  3. Czosnek obierz, pokrój w plastry.
  4. Imbir obierz, pokrój w plastry.
  5. Wszystko przełóż do miski, wymieszaj.
  6. Na dnie wyparzonego słoja wyłóż zielę i liście. Na to wyłóż wymieszane warzywa.
  7. W szklance gorącej wody rozpuść sól, dolej do reszty wody, wymieszaj. Zalej wodą warzywa. Zamknij słoik.
  8. Codziennie zamieszaj kiszonkę. Możesz dodać 2–3 łyżki aktywnego zakwasu, np. z kiszonych ogórków, kapusty, co przyspieszy proces kiszenia.
  9. Warzywa i powstały zakwas zjadamy i wypijamy na surowo.

Smacznego!

Kiszony miks na odporność

comments powered by Disqus