Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem
10 maja 2020
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Dziś proponuję Wam bardzo prosty i smaczny przepis na chleb na zakwasie. Do ciasta dodałam zioła oraz oliwki, dzięki czemu chleb zyskuje bardzo na atrakcyjności. Ten podstawowy przepis możecie modyfikować o własne dodatki. Sprawdzą się tu różne pestki, orzechy, zioła czy pomidory suszone.
Składniki
(keksówka 30 cm długości)
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki żytniej typ 2000
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 500 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki oliwek bez pestek
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka otrąb pszennych
Wykonanie
- Wodę i zakwas wymieszaj ze sobą.
- Wszystkie suche składniki wsyp do miski. Wymieszaj.
- Dodaj zakwas z wodą oraz oliwki. Wymieszaj.
- Foremkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami.
- Wyłóż ciasto, wygładź powierzchnię (nawilżonymi palcami). Posyp wierzch, na przykład mąką.
- Kawałek folii spożywczej posmaruj olejem. Przykryj górę foremki. Odstaw chleb do wyrośnięcia. Trwa to zazwyczaj 5–7 godzin.
- Zdejmij folię. Wstaw formę z wyrośniętym ciastem do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 35–40 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i studź na kratce.
Smacznego!