Pierogi z jagodami


kategoria: pierogi
tagi: jagody, jogurt grecki, mąka pszenna, masło, śmietana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Po prostu – pierogi z jagodami. Nieodzowne danie latem. Przepis na ciasto jest ten sam, który użyłam w pierogach z malinami. Dzięki dodaniu roztopionego masła ciasto jest delikatne, stworzone do owoców.

Fotografia pierogów z jagodami

Składniki na ciasto (70–90 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • ok. 500 g przebranych jagód

Do podania

  • jogurt grecki/śmietana/masło
  • cukier

Wykonanie

  1. Mąkę przesiewamy, do wgłębienia wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Wyrabiamy. Formujemy kulkę, osypujemy mąką, zawijamy w lnianą ściereczkę. Odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny.
  2. ⅓ ciasta chwilkę wyrabiamy ponownie, lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, resztę zostawiamy przykryte ściereczką.
  3. Wykrawamy kółka, na każde z nich nakładamy łyżeczką jagody. Zlepiamy.
  4. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Podajemy ze śmietaną, jogurtem greckim lub masłem i cukrem.

Fotografia pierogów z jagodami

comments powered by Disqus