Pierogi z jagodami
16 lipca 2014
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Po prostu – pierogi z jagodami. Nieodzowne danie latem. Przepis na ciasto jest ten sam, który użyłam w pierogach z malinami. Dzięki dodaniu roztopionego masła ciasto jest delikatne, stworzone do owoców.
Składniki na ciasto (70–90 sztuk)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 500 g przebranych jagód
Do podania
- jogurt grecki/śmietana/masło
- cukier
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy, do wgłębienia wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Wyrabiamy. Formujemy kulkę, osypujemy mąką, zawijamy w lnianą ściereczkę. Odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny.
- ⅓ ciasta chwilkę wyrabiamy ponownie, lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, resztę zostawiamy przykryte ściereczką.
- Wykrawamy kółka, na każde z nich nakładamy łyżeczką jagody. Zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Podajemy ze śmietaną, jogurtem greckim lub masłem i cukrem.