Pasta z papryki z orzechami
1 września 2014
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Pasta-pesto, alternatywa dla sera czy kiełbasy na kanapce. Idealna do pieczywa, mięsa, warzyw czy do makaronu. Świetnie smakuje z chlebem i ziołami, np. pietruszką czy bazylią. Jest lekko słodka od papryki, z wyczuwalną nutą pieczonych orzechów. Bardzo bogata w dobre tłuszcze nienasycone oraz łatwo przyswajalne białko pochodzące z orzechów. Stworzona dla wegetarian. Lubię to!
Składniki
- 3 duże papryki (kolor dowolny, ale mi najbardziej smakuje z czerwonej)
- 100 g orzechów, obranych (laskowe, pistacje czy nerkowce lub włoskie, sprawdza też się słonecznik)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka pepperoni
- sól (użyłam himalajską)
- oliwa extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy oczyszczoną, pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pepperoni (z pestkami lub bez, w zależności od naszych upodobań oraz od pikantności papryczki). Smażymy przez 3 minuty często mieszając.
- Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy całość do zeszklenia cebuli, często mieszając.
- Orzechy prażymy na suchej patelni, często nią potrząsając do zrumienienia. Jeżeli orzechy miały skórkę, to teraz łatwo ją ściągnąć. Dotyczy to zwłaszcza orzechów włoskich, których skórka jest gorzka.
- Paprykę i orzechy miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość. Doprawiamy solą.
- Zachęcam do wypróbowania przepisu również przez mięsożerców, ta pasta jest pyszna!
Przepis bierze udział w akcji: Warzywa psiankowate 2014 na portalu Durszlak.pl.