pasta z papryki z orzechami


kategoria: śniadanie
tagi: cytryna, do kanapek, oliwa extra vergine, papryka, papryka peperoni, pasta, pesto, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Pasta-pesto, alternatywa dla sera czy kiełbasy na kanapce. Idealna do pieczywa, mięsa, warzyw czy do makaronu. Świetnie smakuje z chlebem i ziołami, np. pietruszką czy bazylią. Jest lekko słodka od papryki, z wyczuwalną nutą pieczonych orzechów. Bardzo bogata w dobre tłuszcze nienasycone oraz łatwo przyswajalne białko pochodzące z orzechów. Stworzona dla wegetarian. Lubię to!

Fotografia pasty z papryki z orzechami

składniki

  • 3 duże papryki (kolor dowolny, ale mi najbardziej smakuje z czerwonej)
  • 100 g orzechów, obranych (laskowe, pistacje czy nerkowce lub włoskie, sprawdza też się słonecznik)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoni
  • sól (użyłam himalajską)
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny

wykonanie

  • Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy oczyszczoną, pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz peperoni (z pestkami lub bez, w zależności od naszych upodobań oraz od pikantności papryczki). Smażymy przez 3 minuty często mieszając.
  • Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy całość do zeszklenia cebuli, często mieszając.
  • Orzechy prażymy na suchej patelni, często nią potrząsając do zrumienienia. Jeżeli orzechy miały skórkę, to teraz łatwo ją ściągnąć. Dotyczy to zwłaszcza orzechów włoskich, których skórka jest gorzka.
  • Paprykę i orzechy miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość. Doprawiamy solą.
  • Zachęcam do wypróbowania przepisu również przez mięsożerców, ta pasta jest pyszna!

Fotografia pasty z papryki z orzechami

Przepis bierze udział w akcji: Warzywa psiankowate 2014 na portalu Durszlak.pl.

Warzywa psiankowate 2014

comments powered by Disqus