jajka w warzywach


kategoria: śniadanie
tagi: brokuł, jajka, natka pietruszki, papryka, pomidory, szybkie danie, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszą kolację lub niedzielne śniadanie, to zachęcam Was do wypróbowania przepisu na jajka w warzywach. Przyrządziłam je z mnóstwem sezonowych warzyw. Jest to świetna propozycja dla osób na diecie ale nie tylko. Tak podane jajka z warzywami bardzo dobrze komponują się chrupiącymi, ciepłymi grzankami. Danie to przyrządzicie w mniej niż 20 minut.

Fotografia jajek w warzywach

składniki (2–4 porcje)

  • 2 pomidory (ok. 350 g)
  • 1 papryka (ok. 200 g)
  • 1 cebula (średnia)
  • 6 różyczek brokułu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 6 łyżek wina białego wytrawnego lub wody
  • 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól (ja użyłam himalajską)
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Fotografia jajek w warzywach

wykonanie

  • Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, smażymy przez minutę, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, całość smażymy przez ok. 2 minuty, do zeszklenia.
  • Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy przez 2 minuty.
  • Dorzucamy podzielone na mniejsze kawałki brokuły. Dolewamy wino i dusimy warzywa przez 3 minuty, wino powinno prawie całe odparować.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, całość chwilkę podgrzewamy (ok. 1 minutę).
  • W warzywach przygotowujemy 4 wgłębienia, w które wbijamy jajka. Jajka smażymy przez 3–4 minuty do ścięcia się białka lub do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji żółtka.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Fotografia jajek w warzywach

comments powered by Disqus