roladki z chorizo i papryką


kategoria: grill
tagi: boczek, chilli, chorizo, karkówka, ketchup, kotlin, papryka, piwo, roladki
autor: Joanna Komorowska

Grillujecie? Ja już kilka razy w tym roku odpalałam grilla. Królują wówczas na naszych talerzach różnego rodzaju szaszłyki z mięsem lub rybą oraz warzywa. Nie może się wtedy obejść oczywiście bez dodatków, w tym z obowiązkowym dla wielu osób ketchupem. Zarówno w kuchni jak i na grillu uwielbiam dania pikantne, a do nich równie pikantne dodatki. Dlatego mam dla Was aromatyczne, niezwykle smaczne roladki z karkówki, faszerowane kiełbasą chorizo oraz papryką, z mocno pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Danie idealne dla naszych panów. Zapraszam do grillowania! ☺

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia roladek z chorizo i papryką

składniki

  • 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)
  • 12 plastrów boczku
  • 250 ml piwa ciemnego
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ok. 200 g kiełbasy chorizo
  • 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona cebula
  • musztarda, np. sarepska
  • sól
  • pieprz
  • ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

dodatkowo

  • pieczywo grillowane
  • ulubione warzywa świeże lub grillowane

wykonanie

  1. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp kotlety solą, pieprzem oraz rozmarynem.
  2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli pokrój w plasterki. Można wyciągnąć pestki – danie wówczas będzie mniej pikantne. Cebulę obierz z łupinki. Pokrój.
  3. Przelej piwo do miski, dodaj czosnek, cebulę, chilli oraz plastry karkówki. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią. Odstaw na minimum pół godziny.
  4. Chorizo i papryki pokrój w słupki.
  5. Plaster karkówki posmaruj musztardą, ułóż na niej pokrojone w słupki chorizo i paprykę. Zwijaj mięso tworząc roladkę, możesz je spiąć wykałaczkami. Na koniec owiń mięso plastrami boczku. W ten sposób postępuj z kolejnymi kawałkami.
  6. Rozgrzej grilla. Umieść mięso na tackach i grilluj z obu stron na małym ogniu. Równocześnie możesz grillować warzywa.
  7. Przelej zalewę piwną wraz z warzywami do garnka. Postaw go na ogniu i gotuj aż zredukuje się do kilku łyżek. Tym sosem smaruj roladki podczas pieczenia.
  8. Tak przygotowane mięso podawaj z ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot oraz ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Fotografia roladek z chorizo i papryką

comments powered by Disqus