mozzarella panierowana


kategoria: przystawka
tagi: bazylia, czosnek, index food, kuchnia włoska, mozzarella, oliwa extra vergine, papryka, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Mam dla Was ekstra starter, czy np. kolację – smażony ser, ciągnący się, przepyszny. Ale nie byle jaki – mozzarellę mini panierowaną na ostro. Skomponujcie swoje własne danie poprzez dodanie świeżych, ulubionych warzyw i owoców. Do tego lekki sos pomidorowy. I fajne danie może wjechać na stół. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia mozzarelli panierowanej

składniki (2 porcje)

  • 150 g mozzarelli mini (kuleczki)
  • 2 jajka L
  • 1 ½ szklanki bułki tartej
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • pomidory w puszce, cała puszka, ok. 400 g
  • oliwa z oliwek Extra Vergine
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • dowolne warzywa i owoce

wykonanie

  1. Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.
  2. Bułkę tartą przesyp do miseczki, dodaj papryki, wymieszaj.
  3. Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut.
  4. Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.
  5. Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.
  6. Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser.
  7. Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.
  8. Całość podawaj od razu, na ciepło.

Smacznego!

Fotografia mozzarelli panierowanej

comments powered by Disqus