smoothie bowl z kaszą manną


kategoria: śniadanie
tagi: banan, borówki, cynamon, kasza manna, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, mąka pszenna, mąka razowa, maliny, miód, mleko, orzechy, orzechy piniowe, owoce, wanilia, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kasza manna – dla jednych ulubiona legumina dawnych, dziecięcych lat, dla innych zmora przypalonego mleka… Warto tę kaszę odczarować i zacząć znowu przygotowywać na poranne śniadania. Jest błyskawiczna – po chwili mamy gotowe danie. No i dodatki – mogą to być świeże owoce, a poza sezonem także te mrożone. Nie wymagają jakiegoś większego zachodu, bo położone na gorącą kaszę w mig się rozmrażają. Można też mrożone owoce podgrzać na patelni, jeśli ktoś jest wyjątkowo wrażliwy na zimno.

Aby danie było jeszcze bardziej atrakcyjne smakowo, możemy je polać miodem lub ulubionym sokiem, np. malinowym. Mniam!

Fotografia smoothie bowl z kaszą manną

składniki (2 porcje)

  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej,
  • 2 szklanki mleka (lub wody w wersji wegańskiej),
  • 2 łyżeczki cukru ( według własnych potrzeb),
  • ⅓ łyżeczki cynamonu tartego lub ⅓ łyżeczki ziaren prawdziwej wanilii,
  • ½ małego banana,
  • ½ szklanki malin świeżych lub mrożonych,
  • ½ szklanki borówek świeżych lub mrożonych,
  • 2 łyżki orzechów np. piniowych,
  • miód lub ulubiony sok

Fotografia smoothie bowl z kaszą manną

wykonanie

  1. Płyn zagotuj wraz z wanilią lub cynamonem i substancją słodzącą. Dodaj kaszę mannę, energicznie mieszając rózgą ok. 1 minutę.
  2. Przelej kaszę do dwóch miseczek.
  3. Ułóż na niej owoce, orzechy, następnie polej miodem lub sokiem. (Owoce mrożone możesz wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki, dodatkowo ogrzeją się od kaszy).

Smacznego!

Fotografia smoothie bowl z kaszą manną

Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

comments powered by Disqus