Smoothie bowl z kaszą manną
17 stycznia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Kasza manna – dla jednych ulubiona legumina dawnych, dziecięcych lat, dla innych zmora przypalonego mleka… Warto tę kaszę odczarować i zacząć znowu przygotowywać na poranne śniadania. Jest błyskawiczna – po chwili mamy gotowe danie. No i dodatki – mogą to być świeże owoce, a poza sezonem także te mrożone. Nie wymagają jakiegoś większego zachodu, bo położone na gorącą kaszę w mig się rozmrażają. Można też mrożone owoce podgrzać na patelni, jeśli ktoś jest wyjątkowo wrażliwy na zimno.
Aby danie było jeszcze bardziej atrakcyjne smakowo, możemy je polać miodem lub ulubionym sokiem, np. malinowym. Mniam!
Składniki (2 porcje)
- 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej,
- 2 szklanki mleka (lub wody w wersji wegańskiej),
- 2 łyżeczki cukru ( według własnych potrzeb),
- ⅓ łyżeczki cynamonu tartego lub ⅓ łyżeczki ziaren prawdziwej wanilii,
- ½ małego banana,
- ½ szklanki malin świeżych lub mrożonych,
- ½ szklanki borówek świeżych lub mrożonych,
- 2 łyżki orzechów np. piniowych,
- miód lub ulubiony sok
Wykonanie
- Płyn zagotuj wraz z wanilią lub cynamonem i substancją słodzącą. Dodaj kaszę mannę, energicznie mieszając rózgą ok. 1 minutę.
- Przelej kaszę do dwóch miseczek.
- Ułóż na niej owoce, orzechy, następnie polej miodem lub sokiem. (Owoce mrożone możesz wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki, dodatkowo ogrzeją się od kaszy).
Smacznego!
Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.