Ziemniaki hasselback z anchois, mozzarellą, parmezanem i tymiankiem
19 stycznia 2018
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Idealna propozycja na imprezę karnawałową. Niewiele pracy, składniki też łatwo dostępne. Kilka minut pracy, resztę zrobi piekarnik. Gwarantuję wam, że takie ziemniaczki posmakują każdemu!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Mayflower i Rapso.
Składniki (porcja dla 4 osób)
- 1 kg ziemniaków (średniej wielkości)
- 5 łyżek oleju rzepakowego Rapso
- tymianek suszony (ok. 2 łyżki)
- 6 łyżek startego parmezanu
- sól
Dodatki
- 100 g mini mozzarelli
- 250 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek świeżych ziół według uznania, np. koper, pietruszka, szczypiorek
- 1 słoiczek anchois Mayflower
- kolorowy pieprz
- sól (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ziemniaki wyszoruj, osusz.
- Natnij ziemniaki na plasterki ok. 3 mm (ale nie do końca, nie przecinając ich).
- Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania, polej olejem i posól.
- Naczynie z ziemniakami przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.
- Po tym czasie ściągnij folię, posyp tymiankiem i piecz ok. 30 minut do ładnego zarumienienia ziemniaków.
- Zioła, anchois drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą (ale uważaj, anchois są bardzo słone), wymieszaj.
- Upieczone, gorące ziemniaki posyp parmezanem i serwuj z mozzarellą oraz sosem. Możesz na 2–3 minuty wstawić jeszcze z serami do piekarnika.
Smacznego!