Smalczyk wegański
21 stycznia 2018
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Ciekawa propozycja dla wegan, wegetarian i osób po poście dr Dąbrowskiej, ale także mięsożerców, którzy szukają nowości i czegoś dietetycznego. Przetestowałam ten niby-smalec na gościach i nikt nic nie podejrzewał. ☺ Tak dobry jest i przypomina smalec na słoninie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale także z warzywami. No i oczywiście z ogórkiem kiszonym czy pomidorami (zwłaszcza latem).
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki
- ½ opakowania fasoli Piękny Jaś Karłowy (czyli 250 g)
- 1 duża cebula
- 3 śliwki suszone
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- olej rzepakowy lub inny mało aromatyczny
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
- Fasolę wypłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości. Odsącz, wystudź.
- Cebulę drobno pokrój. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i smaż 2–3 minuty. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Wyciągnij przyprawy.
- Śliwki drobno pokrój i dodaj na patelnię.
- Fasolę zblenduj, dodawaj stopniowo olej, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Dodaj zmiksowaną fasolę na patelnię i wymieszaj. Dodaj sos sojowy, do smaku sól i pieprz. Wymieszaj.
- Przełóż smalczyk do słoiczka. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce.
Smacznego!