Smalczyk wegański


kategoria: kanapki
tagi: cebula, dietetyczne, do kanapek, fasola, Halina, majeranek, olej rzepakowy, Sawex, śliwki suszone, sos sojowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ciekawa propozycja dla wegan, wegetarian i osób po poście dr Dąbrowskiej, ale także mięsożerców, którzy szukają nowości i czegoś dietetycznego. Przetestowałam ten niby-smalec na gościach i nikt nic nie podejrzewał. ☺ Tak dobry jest i przypomina smalec na słoninie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale także z warzywami. No i oczywiście z ogórkiem kiszonym czy pomidorami (zwłaszcza latem).

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia smalczyka wegańskiego

Składniki

  • ½ opakowania fasoli Piękny Jaś Karłowy (czyli 250 g)
  • 1 duża cebula
  • 3 śliwki suszone
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • olej rzepakowy lub inny mało aromatyczny
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz

Fotografia smalczyka wegańskiego

Wykonanie

  1. Fasolę wypłucz i namocz na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości. Odsącz, wystudź.
  2. Cebulę drobno pokrój. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i smaż 2–3 minuty. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Wyciągnij przyprawy.
  3. Śliwki drobno pokrój i dodaj na patelnię.
  4. Fasolę zblenduj, dodawaj stopniowo olej, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Dodaj zmiksowaną fasolę na patelnię i wymieszaj. Dodaj sos sojowy, do smaku sól i pieprz. Wymieszaj.
  5. Przełóż smalczyk do słoiczka. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce.

Smacznego!

Fotografia smalczyka wegańskiego

comments powered by Disqus