pavlova z owocami brzoskwini i granatem


kategoria: ciasto
tagi: Beach Flower, brzoskwinie, granat, jajka, śmietana, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Z tą Pavlową to niełatwa sprawa. Wyjdzie albo nie wyjdzie. ☺ Mi wyszła, choć trochę popękała. Trzeba ubić białka idealnie, nie za mocno, nie za słabo. To była moja pierwsza Pavlowa i uważam, że nie wyszła źle. Za konsultacje dziękuję Żanecie z Cupcake Factory. ♥

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Beach Flower.

Fotografia pavlovej z owocami brzoskwini i granatem

Składniki (6–8 porcji)

  • 4 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • śmietana 36% (400 ml)
  • brzoskwinie w puszce Beach Flower
  • świeży owoc granatu

Fotografia pavlovej z owocami brzoskwini i granatem

wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
  3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
  4. Cały czas miksując dodawaj co 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
  5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
  7. Śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
  8. Na sam koniec wyłóż owoce.
  9. Pavlova nie lubi długiego przechowywania, więc warto ją zjeść w miarę szybko. ☺

Smacznego!

Fotografia pavlovej z owocami brzoskwini i granatem

comments powered by Disqus