Ziołowy łosoś z kaszą bulgur i letnimi dodatkami


kategoria: danie rybne
tagi: cukinia, cytryna, fasolka szparagowa, kasza, kasza bulgur, łosoś, mięta, MPM, papryka, pomidory, rozmaryn, ryba, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Niby lato zaczęło się już dawno, bo u nas już około 15 kwietnia ☺ ale nadal lubimy usiąść w ogrodzie wraz z rodziną, wieczorem, gdy opadną nas już znoje mijającego dnia i zelży upał… A skoro w domu gorąco, to może gotować także na zewnątrz? W ten weekend miałam przyjemność gotować wspólnie z córkami na świeżym powietrzu. I nie, nie był to grill…

Testowałyśmy nasze umiejętności na nowej indukcyjnej kuchence firmy MPM. Było sympatycznie, rodzinnie i bardzo smacznie. Kuchenka idealnie wpasowuje się w letnie piknikowanie. Jest lekka i przenośna, można ją zabrać nie tylko do przydomowego ogrodu, ale także na kemping czy letnią działkę. A danie, które przygotowałyśmy, było przecudne!

Fotografia ziołowego łososia z kaszą bulgur i letnimi dodatkami

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Składniki (8 porcji)

  • 16 kawałków łososia surowego (ok. 800 g)
  • 3 woreczki kaszy bulgur, grubej (po 300 g)
  • 4 kiście pomidorów
  • 3 średnie cukinie
  • duża garść fasolki szparagowej
  • 1 średnia papryka czerwona
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • ok. 16 plastrów cytryny
  • garść świeżej mięty
  • ok. 16 wykałaczek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Fotografia ziołowego łososia z kaszą bulgur i letnimi dodatkami

Wykonanie

  1. Garnek z lekko posoloną wodą stawiamy na palniku i umieszczamy w nim woreczki z kaszą. Gotujemy według informacji producenta.
  2. W międzyczasie fasolkę oczyszczamy i smażymy na patelni, na drugim palniku, na dwóch łyżkach oleju, cały czas mieszając. Po około 6 minutach dodajemy do niej pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, lekko solimy i pieprzymy. Smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowe warzywa (lekko twardawe) przekładamy do miski i przykrywamy talerzem, aby utrzymały temperaturę.
  3. Na tej samej patelni smażymy chwilkę, do ładnego zarumienienia, kiście pomidorów, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy je na talerz i przykrywamy.
  4. Cukinię kroimy w cienkie plastry, dolewamy do patelni po warzywach 1 łyżkę oleju i smażymy cukinię z obu stron, partiami. W tym czasie zajmujemy się rybą.
  5. Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdym kawałku ryby układamy po bukieciku ziół, przykrywamy je plastrem cytryny i spinamy wykałaczką.
  6. Na patelnię, na której smażyły się warzywa, dodajemy łyżkę oleju i układamy rybę (ziołami do góry), smażymy 2–3 minuty. Po tym czasie przekładamy na drugą stronę i także smażymy po około 2–3 minuty (czas zmażenia uzależniony jest od grubości płata ryby).
  7. Kaszę osączamy z wody, wysypujemy do miski.
  8. Rybę serwujemy na warzywach, obok układamy łososia przypieczoną cytryną do góry. Wykładamy kaszę, obficie posypujemy ją miętą oraz dekorujemy plastrami cukinii.

Smacznego!

Fotografia ziołowego łososia z kaszą bulgur i letnimi dodatkami

comments powered by Disqus