Tarta migdałowa z owocami


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, budyń, ciasto francuskie, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mascarpone, mleko, owoce, tarta, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ciasto szybkie, bardzo smaczne, bardzo migdałowe. Dzięki podprażeniu migdałów wydobywamy ich cały aromat. Lekkie jak chmurka. Idealne po schłodzeniu na popołudniowy deser. Możesz użyć owoce sezonowe, te akurat dostępne, najlepiej miękkie. Zachęcam do wypróbowania!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia tarty migdałowej z owocami

Składniki

  • 200 g migdałów tartych BackMit
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 500 ml sera mascarpone (schłodzonego przez noc)
  • 1 op. budyniu waniliowego z cukrem
  • mleko
  • owoce sezonowe (ok. 500 g)
  • cukier puder (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Budyń ugotuj w połowie porcji mleka zalecanej przez producenta. W ten sposób uzyskasz bardzo gęstą pulpę. Ostudź, najlepiej przez noc w lodówce.
  2. Tarte migdały wysyp na dużą patelnię, cały czas mieszając doprowadź do ich lekkiego zbrązowienia. Ostudź, najlepiej przez noc w lodówce.
  3. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Wyłóż na nie papier do pieczenia i obciąż go np. fasolą, ciecierzycą, czy specjalnymi kuleczkami przeznaczonymi do tego.
  4. Nagrzej piekarnik i upiecz ciasto według zaleceń producenta. Z ciasta francuskiego usuń obciążenie i ciasto ostudź.
  5. Mascarpone wyłóż do misy miksera, dodaj pulpę budyniową i zacznij ubijać całość. Najpierw powoli, stopniowo zwiększając obroty miksera.
  6. Do ubitej masy dodaj tarte migdały, wymieszaj i ewentualnie dosłodź.
  7. Wyłóż na ciasto masę migdałową, wyrównaj. Na wierzch wyłóż umyte owoce.
  8. Tartę możesz serwować od razu lub schłodzoną z lodówki.

Smacznego!

Fotografia tarty migdałowej z owocami

comments powered by Disqus