Kokosowo-jaglane kulki mocy
14 września 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Świetna propozycja deseru na podróż. Doda energii, da uczucie sytości na długo, no i nie ma co ukrywać – te kuleczki są po prostu przepyszne. A przy okazji o wiele zdrowsze od słodyczy kupionych w sklepie. Bez dodatków chemicznych, glutaminianu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego, ani żadnego złego „E”. Zjecie dwie i macie spokój na długo. ☺
Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, do sesji „Jedzenie na podróż”. Na zdjęciach w roli modelki występuje Natalia Jakubowska (Raj Podniebienia). Na zdjęciach z sesji dla Kotła są widoczne moje kulki kokosowo-jaglane oraz orzechowe kulki Doroty Domino (Fly me to the spoon) w kolorze zielonym. Zdjęcia wykonał mój Rafał (Komorowski Foto). Wszystkie przepisy z sesji „Jedzenie na podróż” znajdziecie w letnim, 20. numerze Kotła, który można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Składniki (ok. 25 sztuk)
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietanki kokosowej
- 100 g kaszy jaglanej ugotowanej, ostudzonej
- 150 g wiórków kokosowych
- ok. 25 sztuk orzechów macadamia
- liofilizowane owoce (maliny, truskawki, wiśnie)
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy z kaszą jaglaną, wiórkami, mleczkiem kokosowym, śmietanką kokosową. Liofilizowane owoce blendujemy w blenderze o dużej mocy na drobną mączkę. Mączkę tę i cukier puder przesiewamy przez sitko.
- Porcja po porcji oklejamy orzechy „ciastem”, tworząc zgrabne kuleczki. Na koniec całość otaczamy w czerwonej mączce.
- Przechowujemy w pudełku, szczelnie zamkniętym, a podczas podróży – w lodówce turystycznej.
Smacznego!