Jaglanka na mleku kokosowym z masłem orzechowym i figami
21 września 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Zapraszam na idealne śniadanie. Jaglanka z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i figami lub innymi Waszymi ulubionymi owocami. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma dużo białka i witamin z grupy B, a także żelaza. Pomaga obniżać zły cholesterol. Przez to jest polecana przy profilaktyce wielu chorób sercowo-naczyniowych. Figi teraz są najlepsze, jest na nie sezon, a w jednym z popularnych sieci sklepów są dziś po niecałe 80 groszy za sztukę. Jaglankę możecie oczywiście przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać, co zajmie kilka minut. Uważajcie jednak, aby się nie przypaliła. A magiczny składnik, którym jest masło orzechowe, robi całą robotę. To jest pyszne, sycące i mega zdrowe! Jak ktoś nie przepada za mlekiem kokosowym, to można zastąpić innym ulubionym mlekiem roślinnym.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (2–3 porcje)
- 1 torebka kaszy jaglanej Halina
- 1 litr mleka kokosowego (lub inne roślinne)
- 2 solidne łyżki masła orzechowego z drobinkami orzechów
- 2–3 figi (lub inne ulubione owoce)
- szczypta soli
Wykonanie
- Kaszę ugotuj według zaleceń producenta, zastępując wodę mlekiem kokosowym. Dodaj szczyptę soli.
- Ugotowaną kaszę wyciągnij z garnka, odsącz, wysyp do miski, dodaj masło orzechowe, wymieszaj.
- Podawaj na ciepło z pokrojonymi figami lub innymi owocami.
Smacznego!