Sorbet mojito


kategoria: deser
tagi: deser, limonka, lody, mięta, owoce, rum, skórka limonkowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Popularny drink w formie lekkiego sorbetu. Idealne połączenie limonek z miętą i odrobiną rumu. Lody na upalne letnie wieczory, których nam ostatnio nie brakuje… Sorbet ten dodatkowo jest niskokaloryczny, co jest istotne dla osób dbających o linię.

Lody te przyrządziłam bez użycia maszyny do lodów, tylko z użyciem miksera. Gotowe są po 10–12 godzinach. Miksowanie przez pierwsze godziny zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Mając maszynę do lodów, można je w niej przygotować. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Fotografia sorbetu mojito

Składniki

  • 8 limonek, sok (ok. 200 ml) oraz otarta skórka (tylko zielona część)
  • 1 litr wody
  • 5 gałązek mięty
  • ⅓ szklanki cukru (lub do smaku)
  • 50 ml białego rumu

Wykonanie

  • Cukier, miętę, otartą skórkę, wodę gotujemy 4 minuty. Studzimy.
  • Wyciągamy miętę, dodajemy sok z limonki, rum.
  • Wstawiamy do zamrażalnika, po ok. 1 godzinie zamarzający płyn miksujemy. Czynność tę powtarzamy co 30 minut kilka razy.
  • Przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika na 20–30 minut – sorbet lekko rozmięknie, ale nie stopnieje, co ułatwi formowanie kulek.

Fotografia sorbetu mojito

comments powered by Disqus