Sorbet mojito
19 lipca 2014
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Popularny drink w formie lekkiego sorbetu. Idealne połączenie limonek z miętą i odrobiną rumu. Lody na upalne letnie wieczory, których nam ostatnio nie brakuje… Sorbet ten dodatkowo jest niskokaloryczny, co jest istotne dla osób dbających o linię.
Lody te przyrządziłam bez użycia maszyny do lodów, tylko z użyciem miksera. Gotowe są po 10–12 godzinach. Miksowanie przez pierwsze godziny zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Mając maszynę do lodów, można je w niej przygotować. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Składniki
- 8 limonek, sok (ok. 200 ml) oraz otarta skórka (tylko zielona część)
- 1 litr wody
- 5 gałązek mięty
- ⅓ szklanki cukru (lub do smaku)
- 50 ml białego rumu
Wykonanie
- Cukier, miętę, otartą skórkę, wodę gotujemy 4 minuty. Studzimy.
- Wyciągamy miętę, dodajemy sok z limonki, rum.
- Wstawiamy do zamrażalnika, po ok. 1 godzinie zamarzający płyn miksujemy. Czynność tę powtarzamy co 30 minut kilka razy.
- Przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika na 20–30 minut – sorbet lekko rozmięknie, ale nie stopnieje, co ułatwi formowanie kulek.