Pasta sezamowa – tahini
29 września 2014
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Tahini czy inaczej tahina, to pasta z nasion sezamu i oleju sezamowego. W mojej najbliższej okolicy nie mam gdzie kupić tej pasty, ale teraz już na pewno na taką kupną się nie skuszę, ta domowa po prostu jest przepyszna i o wiele tańsza. Wystarczy delikatnie uprażyć nasiona sezamu, zmielić je w silnym blenderze i dodać olej, najlepiej sezamowy, choć inny roślinny, np. rzepakowy, też do tego się nada, pasta będzie odrobinę mniej aromatyczna.
Na bazie tej pasty robimy hummus, chałwę, można ją dodać do wypieków, sosów, dressingów, do past czy deserów.
Składniki (150 ml)
- 1 szklanka nasion sezamu
- 1/5 szklanki oleju sezamowego lub innego mało aromatycznego (np. rzepakowego)
Wykonanie
- Na suchej patelni prażymy do delikatnego zbrązowienia ziarna sezamu, często mieszając.
- Po ostudzeniu ziaren mielimy je w blenderze, dodając stopniowo olej. Podczas blendowania często musimy osadzającą się pastę przesuwać pod ostrza blendera. Miksujemy ok. 5 minut, do powstania jednolitej masy.