Muffinki limonkowe z białą czekoladą o nucie mandarynek
14 marca 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Święta zbliżają się coraz bliżej. Moja propozycja spokojnie może znaleźć się na świątecznym stole. Proponuję wam lekkie, wilgotne (następnego dnia też) babeczki o smaku limonkowym. Aby szczęścia było więcej, lukier, czyli białą czekoladę, wzbogaciłam aromatem świeżo otartej skórki z mandarynki i soku z niej. Delicje!
Ale bez okazji też można je upiec. ☺
Składniki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 4 limonek (wyszorowanych i wyparzonych wcześniej)
- sok z 2 limonek
- ½ szklanki mleka
- szczypta soli
Dodatki
- 1 dobra gatunkowo biała czekolada
- skórka otarta z 2–3 mandarynek (wyszorowanych i wyparzonych wcześniej)
- 2–3 łyżki soku z mandarynek
Wykonanie
- Suche składniki łączymy, mieszamy, przesiewamy.
- Mikserem ucieramy masło, stopniowo dodając cukier. Masa powinna być jasna, puszysta. Pod koniec wbijamy po jednym jaju nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy otartą skórkę limonki (tylko zieloną część, część biała jest gorzka), oraz mleko. Jeszcze chwilę miksujemy.
- Do ubitej masy dodajemy ⅓ mąki i mieszamy szpatułką, czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie z dwoma pozostałymi częściami mąki. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
- Ok. 16–20 kokilek wykładamy papilotkami i napełniamy do wysokości ¾ ciastem. Pieczemy 20–25 minut w nagrzamym do 180°C piekarniku, do suchości patyczka.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzącą wodą umieszczamy miseczkę z czekoladą, sokiem i skórką. Mieszamy do rozpuszczenia. Jeżeli czekolada jest odrobinę za gęsta, można dolać trochę soku). Pamiętajmy tylko, że czekolada podczas stygnięcia gęstnieje.
- Przestudzone na kratce muffiny dekorujemy czekoladą.
Smacznego!