Tosty francuskie na śniadanie
18 maja 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Nie wiem jak Wy, ale ja mimo diety chyba bym się takiemu śniadaniu nie oparła. ☺ Zwłaszcza podanemu do łóżka. ☺ Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową na nadchodzący weekend. Możecie śmiało użyć kilkudniowe pieczywo, ja tutaj użyłam słodką chałkę. Do tego garść świeżych owoców, odrobina miodu i akumulatory naładowane na kilka dobrych godzin…
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki (1–2 porcje)
- chałka (4–6 kromek)
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- masło
- owoce sezonowe
- miód, syrop klonowy
Wykonanie
- Jajka wbij do głębokiego talerza.
- Dodaj mleko, cukier, sól i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
- Chałkę pokrój na 1,5–2 cm szerokości plastry.
- Rozgrzej na patelni 1,5 łyżki masła.
- W międzyczasie w jajku z mlekiem namocz chałkę przez ok. 30 sekund z każdej ze stron.
- Smaż do lekkiego zarumienienia na średnim ogniu.
- Po usmażeniu pierwszej partii, patelnię przetrzyj papierem kuchennym i powtórz czynność ze smażeniem kolejnych kromek.
Smacznego!