Burgery drobiowe fit z botwinką
15 maja 2018
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbasą i karkówką. A wcale tak być nie musi. Mam dla Was świetną alternatywę – fit burgery z mięsa kurczaka lub indyka z wiosennymi dodatkami. Takie burgery są o wiele lżejsze niż wieprzowina czy wołowina. Prym wśród dodatków wiedzie teraz botwinka, którą najpierw lekko podduszamy, a potem dodajemy do mięsa. Użyłam też świeże listki botwinki, komponując finalnie kanapkę. Skoro fit, to wybieramy zdrowszą odmianę pieczywa. U mnie na talerzach zagościła bułka na zakwasie żytnim. Burgery otoczone są sezamem, a całość podana z ketchupem Kotlin o obniżonej ilości kalorii, aż o 60%. Nie znajdziecie w nim glutenu, konserwantów ani substancji wzmacniających smak.
Całość jest naprawdę smaczna, aromatyczna i lekka. Rekomendacją niech będzie fakt, że młodsza córka, która za botwinką nie przepada, tu stwierdziła, że jest pysznie! I zjadła dwa burgery. ☺
Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Składniki (6-8 porcji)
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- nasiona sezamu
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo
- ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
- bułki (np. na żytnim zakwasie)
- sałata
- zielone ogórki
- czerwona cebula
- koperek
- ocet balsamiczny (2 łyżki)
- miód (1 łyżka)
- dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki
Wykonanie
- Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
- Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
- Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
- Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
- W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
- Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
- Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Smacznego!