Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan
1 sierpnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Te lody to naprawdę nic trudnego. Tylko kilka składników i trochę ubijania mascarpone z kremówką. Trzeba się tylko za to zabrać odpowiednio wcześniej, gdyż lody wymagają kilkugodzinnego chłodzenia. Samo przygotowanie karmelu jest banalne. Trzymajcie się krok po kroku mojego przepisu, a zobaczycie, że są boskie! Idealne na te afrykańskie upały… ❤
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki (1 litr lodów)
Lody
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 36%
- 100 g chałwy waniliowej
- solony karmel (składniki i przepis poniżej)
- garstka orzechów pecan Kresto
Solony karmel
- 4 łyżki cukru
- 60 ml wody
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 50 g orzechów pecan Kresto
- ⅓ łyżeczki soli
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temp. pokojowej (ok. 1 godziny), potem przygotowujemy lody.
Solony karmel
- Cukier przesyp cienką warstwą do garnka. Ogrzewaj go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Możesz kilka razy potrząsnąć garnkiem. Nie mieszaj.
- Dodaj wodę, szybko wymieszaj. Gotuj 3–4 minuty.
- Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj ok. 1 minutę.
- Dodaj masło i pokrojone orzechy oraz sól. Wymieszaj. Gotuj ok. 1 minutę.
- Garnek ściągnij z ognia. Karmel wystudź.
Lody
- Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przełóż do misy miksera i ubij na najszybszych obrotach.
- Chałwę drobno posiekaj. Dodaj do kremu. Wymieszaj.
- Połowę masy wyłóż do pojemnika, na to wylej połowę karmelu.
- Wyłóż na karmel resztę masy. Na wierzch wylej ponownie karmel. Posyp orzechami.
- Pojemnik z lodami przykryj i schowaj na ok. 5 godzin do zamrażalnika. Można też lody zamrozić i przed podaniem wystawić na 30–60 minut na temp. pokojową.
Smacznego!