Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” w EkoPestce – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

19 lutego przeprowadzałam kolejne warsztaty z kiszonek i fermentacji, tym razem w sklepie EkoPestka przy ul. Św. Antoniego we Wrocławiu. Dziękuję bardzo Pani Małgorzacie z EkoPestki za zaproszenie i gościnne miejsce.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Przed przystąpieniem do pracy degustowaliśmy także gotowe kiszonki, które przywiozłam dla uczestników, tak żeby poznali, jak smakuje to, co będziemy za chwilę produkować.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Jak poprzednio, przygotowałam do degustacji także naturalnie fermentowany chleb z białej, niepalonej kaszy gryczanej. Podczas jej fermentacji uaktywniają się naturalne drożdże, dzięki czemu uzyskujemy w pełni bezglutenowy chleb, do którego nie trzeba dodawać praktycznie nic, oprócz soli i swoich ulubionych ziaren. Chleb znowu wszystkim zasmakował, jest po prostu przepyszny i w zasadzie robi się sam!

Ponieważ na warsztaty spotkaliśmy się w sklepie Ekopestka, który w ofercie ma m.in. aromatyczne i smakowite oliwy, mój chleb degustowaliśmy maczany w pysznych i pachnących oliwach.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Jak zawsze na warsztaty przybyli wspaniali ludzie, wiedzący wiele o zdrowym i świadomym odżywianiu. Pracowali bardzo sumiennie, tarli, siekali, ugniatali…

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Na warsztatach wspólnie przygotowywaliśmy między innymi jarmuż, który fermentował w kefirze naturalnym, zmiksowanym razem z czosnkiem, solą i kilkoma przyprawami. Ważne, aby kefir był jak najbardziej naturalny – składał się tylko z mleka i żywych kultur bakteryjnych. Można użyć kefiru wyprodukowanego samodzielnie.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Każdy na zakończenie otrzymał do domu kiszonki, które przygotował, oraz kaszę białą na pierwszy chlebek, który jako zadanie domowe uczestnicy mają przygotować samodzielnie w domu.

Dziękuję serdecznie sklepowi EkoPestka za zaproszenie do poprowadzenia warsztatów, jak i również wszystkim uczestnikom – to dzięki wam było tak przyjemnie. Podziękowania przesyłam także dla jednego z Mlecznych Braci – Pawła Sochackiego – za okazaną pomoc oraz bardzo miłe rozmowy. ☺

Niebawem, 21 marca, wracamy do Ekopestki na kolejne warsztaty kiszonkowe! No, może z lekkim liftingiem programu. Do zobaczenia wkrótce!

Relację foto przygotował mój Rafał, KomorowskiFoto.

comments powered by Disqus