Wegańskie curry z zielonych warzyw z ryżem


kategoria: obiad
tagi: Britta, brokuł, curry, czosnek, dietetyczne, groszek cukrowy, imbir, limonka, mleczko kokosowe, papryka ostra, pasta curry, por, ryż, sałata rzymska, Sawex, seler naciowy, sos sojowy, szczypior, szpinak, warzywa, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Curry można przygotować na tysiące sposobów. Ja tym razem zaszalałam na zielono, nawet sos wyszedł nam pysznie zielony. Jest to danie bardzo sycące, smaczne i nie zajmujące dużo czasu podczas jego przygotowania. Biały ryż idealnie podkreśla aromaty dania. Możecie go ewentualnie leciutko posypać kurkumą, uzyskując żółtawą wersję ryżu. Co kto lubi!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia wegańskiego curry z zielonych warzyw z ryżem

Składniki (4 porcje)

  • 2 woreczki ryżu białego Britta
  • 1 brokuł
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 3 kłącza selera naciowego
  • pęczek szczypioru z cebulką
  • 2 główki sałaty rzymskiej (małe)
  • ⅓ części zielonej pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • 5 średnich główek czosnku
  • 1 mleczko kokosowe 400 ml
  • zielona pasta curry
  • 5 kulek szpinaku mrożonego
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • 1 łyżka curry
  • sól, pieprz

Fotografia wegańskiego curry z zielonych warzyw z ryżem

Wykonanie

  1. Warzywa myjemy. Brokuł kroimy na średnie kawałki, sałatę rzymską przekrawamy na pół. Szczypior obieramy. Czosnek oraz imbir drobno kroimy.
  2. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, wrzucamy pokrojony brokuł na 3–4 minuty, wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Następnie groszek, por oraz sałatę rzymską blanszujemy przez około 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
  3. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir, całość szklimy 1–2 minuty często mieszając. Dodajemy brokuł, lekko go zarumieniamy często mieszając, następnie dodajemy połówki sałaty rzymskiej cięciem ku dołowi. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy część groszku oraz szczypior. Smażymy chwilę mieszając.
  4. Warzywa na patelni doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i curry. Następnie przekładamy je do dużej miski dodając świeży seler naciowy oraz zblendowane strączki groszku. Całość skrapiamy limonką.
  5. W międzyczasie gotujemy ryż według zaleceń producenta.
  6. Mleczko kokosowe przelewamy do blendera, dodajemy rozmrożony szpinak i blendujemy, aby uzyskać ładny zielony kolor.
  7. Mleczko przelewamy na opróżnioną patelnię, zagotowujemy, dodajemy pastę curry, ilość według własnych upodobań smakowych – uwaga, zwykle jest ostra! Powstały sos ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.
  8. Ryż i sos wykładamy na misę z warzywami. Ozdabiamy według upodobań.

Smacznego!

Fotografia wegańskiego curry z zielonych warzyw z ryżem

comments powered by Disqus