Szybka, sycąca zupa wegańska
26 kwietnia 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Szybciutka zupa. Uwiniecie się w 20 minut, bardzo sycąca, oświeżająca, lekko pikantna i smaczna zupa z ogólnie dostępnych warzyw. Możecie przygotować jej więcej i po pasteryzacji przechowywać w lodówce. Idealna na #post dr Dąbrowskiej. Oczywiście możecie przelać ją np. do bidonu i w pracy/szkole wypić na zimno (lub podgrzać, jeśli istnieje taka możliwość). Można też przelać gorącą zupę do termosu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki (3 porcje)
- 1 średnia cukinia
- ½ średniego selera
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty
- otarta skórka z połowy limonki
- 1 ostra papryczka (lub według własnych preferencji)
- sól, pieprz
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- zioła: lubczyk, koperek, natka pietruszki
Dodatki
- ogórek zielony
- kiełki
Wykonanie
- Warzywa obierz (cukinia może pozostać w skórce), pokrój.
- Seler przełóż do garnka, zalej wodą, ale tylko tak, aby go zakryć. Gotuj 6 minut.
- Dodaj pozostałe pokrojone warzywa (bez czosnku), ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj także otartą skórkę z limonki.
- Całość zalej wodą, ale tylko do poziomu warzyw. Całość gotuj ok. 7–8 minut. Po tym czasie wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe.
- Warzywa w garnku zblenduj, zetrzyj czosnek, dodaj passatę i przetarty czosnek. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
- Na talerzu podawaj ze świeżymi ziołami i kiełkami oraz ze spaghetti z ogórka zielonego lub jeśli nie posiadasz odpowiedniego urządzenia, to możesz dodać 3–4 plasterki ogórka.
Smacznego!