Makaron à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową


kategoria: makaron
tagi: fasolka szparagowa, gałka muszkatołowa, grzyby, jajka, Lubella, makaron, parmezan, śmietana, szalotka, tymianek, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam Wam moją wegetariańską wersję słynnego włoskiego dania. Makaron à la carbonara z grzybami leśnymi to mój pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny. Bardzo aromatyczne i szybkie do przygotowania. A krótki czas przygotowania i atrakcyjny smak to jest to, co ja w kuchni bardzo cenię.

Fotografia makaronu à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Składniki

  • makaron gniazda wstęgi Lubella
  • 300 g grzybów leśnych
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu
  • 3 żółtka
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek
  • sól, biały pieprz

Fotografia makaronu à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową

Wykonanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając.
  3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
  4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zminimalizuj ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
  5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatałowej, solą i pieprzem.
  6. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

Smacznego!

Fotografia makaronu à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową

comments powered by Disqus