Makaron à la carbonara z grzybami i fasolką szparagową
9 listopada 2019
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Podrzucam Wam moją wegetariańską wersję słynnego włoskiego dania. Makaron à la carbonara z grzybami leśnymi to mój pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny. Bardzo aromatyczne i szybkie do przygotowania. A krótki czas przygotowania i atrakcyjny smak to jest to, co ja w kuchni bardzo cenię.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Składniki
- makaron gniazda wstęgi Lubella
- 300 g grzybów leśnych
- 300 g fasolki szparagowej
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g parmezanu
- 3 żółtka
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- gałka muszkatołowa
- świeży tymianek
- sól, biały pieprz
Wykonanie
- Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając.
- Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
- Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zminimalizuj ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
- Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatałowej, solą i pieprzem.
- Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.
Smacznego!