Makaron z botwinką, fenkułem i ricottą


kategoria: makaron
tagi: botwinka, cytryna, czosnek, fenkuł, limonka, makaron, masło, masło klarowane, oregano, ricotta, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Makaronik, i to na buraczkowo! Dla miłośników botwinki, na którą mamy przecież sezon. Ja jestem maniaczką i cały rok czekam na pierwsze zielono-buraczkowe listki. Do tego anyżowy fenkuł, czyli koper włoski. Przy obróbce termicznej w większości traci swój specyficzny aromat, ale jego cenne właściwości pozostają. Nie jest to warzywo często goszczące na polskich stołach, ale chyba jest coraz lepiej, bo ostatnio dostrzegłam go na wrocławskiej działce mojej teściowej…

Fotografia makaronu z botwinką, fenkułem i ricottą

Składniki (4 porcje)

  • 400 g makaronu (tagliatelle lub grubszy)
  • 2 pęczki młodej botwinki ze średnimi buraczkami
  • 1 średni fenkuł (koper włoski)
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ½ limonki
  • 4 łyżki dobrego octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 garści świeżego oregano
  • sól do smaku
  • świeżo tłuczony czerwony pieprz
  • ricotta

Do dekoracji

  • listki oregano

Fotografia makaronu z botwinką, fenkułem i ricottą

Wykonanie

  1. Buraczki odcinamy z łodyżkami (ok. 3 cm), czyścimy, kroimy na ćwiartki. Połowę listków botwinki płuczemy, kroimy na pół, większe liście na 3 części. Resztę botwinki chowamy do lodówki, będzie na sałatkę lub chłodnik. Fenkuł obieramy z zewnętrznej warstwy. Kroimy na ćwiartki, a następnie na ok. 2-milimetrowej grubości plasterki. Fenkuł zalewamy sokiem z cytryny. Czosnek drobno siekamy. Oregano płuczemy, obrywamy listki, rwiemy na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy buraczki, smażymy często mieszając ok. 6–7 minut, dodajemy czosnek, smażymy tylko kilka sekund, zbrązowiały jest gorzki. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, wino, fenkuł (z sokiem). Redukujemy ok. 3–4 minuty, mieszając często. Na koniec dodajemy liście botwinki, 1 łyżkę masła i dusimy 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą i czerwonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodajemy oregano.
  3. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając ⅓ szklanki wody spod makaronu, może się przydać do rozrzedzenia konsystencji sosu. Makaron i sos mieszamy na patelni. Podajemy z kleksami ricotty. Dekorujemy listkami oregano.
comments powered by Disqus