Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami


kategoria: danie mięsne
tagi: czosnek, dietetyczne, indyk, marchewka, otręby, pomidory, wysokobiałkowe, wysokobłonnikowe, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Proponuję wam dzisiaj danie dietetyczne, jednogarnkowe. Nie napracujecie się przy nim za dużo, a efekt powinien bardzo zadowolić. Danie to bardzo dobrze smakuje również następnego dnia, po podgrzaniu. Możecie je także rano spakować do pudełka i zjeść na lunch w pracy. Użyłam w nim niskotłuszczowego, wysokobiałkowego mięsa indyczego oraz warzyw, co czyni danie lekkim, pełnowartościowym – idealnym dla osób na diecie. Posiłek przygotujecie w mniej niż godzinę.

Fotografia dietetycznych pulpetów z indyka z warzywami

Składniki (4–6 porcji)

  • 600 g piersi indyka (zmielonego)
  • 600 g marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • średni pęczek natki pietruszki (posiekany)
  • sól (ja użyłam himalajską)
  • pieprz świeżo mielony
  • 1¼ szklanki wody (ok. 300 ml)
  • 2 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowy)

Wykonanie

  • Mięso, jajko, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, otręby oraz ½ pęczka natki pietruszki mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do spęcznienia otrębów na 10 minut. Po tym czasie formujemy małe kotlety. Mi wyszło ich 12.
  • W międzyczasie siekamy w kostkę cebulę, obieramy marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy z obu stron kotlety (do lekkiego zbrązowienia).
  • Kotlety odsuwamy na bok i szklimy cebulę, dodajemy starty czosnek, przesmażamy chwilkę.
  • Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Dodajemy wrzącą wodę. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut, kilkakrotnie mieszając, na średnim ogniu.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę i gotujemy bez pokrywki przez 10 minut do zagęszczenia się sosu (kilkakrotnie mieszając, na średnim ogniu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypujemy drugą częścią natki pietruszki. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!

Fotografia dietetycznych pulpetów z indyka z warzywami

comments powered by Disqus