Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami
25 listopada 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Proponuję wam dzisiaj danie dietetyczne, jednogarnkowe. Nie napracujecie się przy nim za dużo, a efekt powinien bardzo zadowolić. Danie to bardzo dobrze smakuje również następnego dnia, po podgrzaniu. Możecie je także rano spakować do pudełka i zjeść na lunch w pracy. Użyłam w nim niskotłuszczowego, wysokobiałkowego mięsa indyczego oraz warzyw, co czyni danie lekkim, pełnowartościowym – idealnym dla osób na diecie. Posiłek przygotujecie w mniej niż godzinę.
Składniki (4–6 porcji)
- 600 g piersi indyka (zmielonego)
- 600 g marchewki
- 600 g ziemniaków
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- średni pęczek natki pietruszki (posiekany)
- sól (ja użyłam himalajską)
- pieprz świeżo mielony
- 1¼ szklanki wody (ok. 300 ml)
- 2 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowy)
Wykonanie
- Mięso, jajko, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, otręby oraz ½ pęczka natki pietruszki mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do spęcznienia otrębów na 10 minut. Po tym czasie formujemy małe kotlety. Mi wyszło ich 12.
- W międzyczasie siekamy w kostkę cebulę, obieramy marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy z obu stron kotlety (do lekkiego zbrązowienia).
- Kotlety odsuwamy na bok i szklimy cebulę, dodajemy starty czosnek, przesmażamy chwilkę.
- Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Dodajemy wrzącą wodę. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut, kilkakrotnie mieszając, na średnim ogniu.
- Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę i gotujemy bez pokrywki przez 10 minut do zagęszczenia się sosu (kilkakrotnie mieszając, na średnim ogniu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy drugą częścią natki pietruszki. Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!