Tarta ze szparagami i serem kozim


kategoria: obiad
tagi: ciasto francuskie, czosnek niedźwiedzi, ser kozi, szczypior, szczypior czosnkowy, szparagi, szybkie danie, tarta, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj u mnie coś pysznego, szybkiego i bardzo efektownego. Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, ceny są coraz niższe. Trzeba więc korzystać póki są ogólnie dostępne i smakiem pokonują te zimowe z importu. Moje danie jest łatwe w przygotowaniu, potrzebujecie tylko kilku składników. Warto poświęcić te 30–40 minut, a zobaczycie, że tarta zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przed serwowaniem warto zaczekać ok. 10 minut, aby farsz się ustabilizował. Tarta idealna jest także na zimno.

Fotografia tarty ze szparagami i serem kozim

Składniki (foremka 28 cm)

  • pęczek szparagów, np. zielonych
  • opakowanie serka ricotta (300 g)
  • pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku czosnkowego lub po prostu pęczek szczypioru
  • opakowanie serka koziego (150 g), ja użyłam Merci Chef
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu białego

Fotografia tarty ze szparagami i serem kozim

Wykonanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, góra-dół.
  • Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy i jeśli są grube to blanszujemy przez 3–4 minuty. Moje były właśnie grubiutkie. ☺
  • Ciasto wykładamy do foremki, odcinamy nadmiar np. dociskając do ścianek wałek.
  • Ricottę mieszamy z jajkami, dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi/szczypiorek czosnkowy/szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Na ciasto wylewamy masę serowo-jajeczną. Układamy szparagi, posypujemy serem.
  • Tartę pieczemy ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu i ścięcia się masy.

Smacznego!

Fotografia tarty ze szparagami i serem kozim

comments powered by Disqus