Tarta ze szparagami i serem kozim
6 maja 2015
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dzisiaj u mnie coś pysznego, szybkiego i bardzo efektownego. Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, ceny są coraz niższe. Trzeba więc korzystać póki są ogólnie dostępne i smakiem pokonują te zimowe z importu. Moje danie jest łatwe w przygotowaniu, potrzebujecie tylko kilku składników. Warto poświęcić te 30–40 minut, a zobaczycie, że tarta zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Przed serwowaniem warto zaczekać ok. 10 minut, aby farsz się ustabilizował. Tarta idealna jest także na zimno.
Składniki (foremka 28 cm)
- pęczek szparagów, np. zielonych
- opakowanie serka ricotta (300 g)
- pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku czosnkowego lub po prostu pęczek szczypioru
- opakowanie serka koziego (150 g), ja użyłam Merci Chef
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu białego
Wykonanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, góra-dół.
- Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy i jeśli są grube to blanszujemy przez 3–4 minuty. Moje były właśnie grubiutkie. ☺
- Ciasto wykładamy do foremki, odcinamy nadmiar np. dociskając do ścianek wałek.
- Ricottę mieszamy z jajkami, dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi/szczypiorek czosnkowy/szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Na ciasto wylewamy masę serowo-jajeczną. Układamy szparagi, posypujemy serem.
- Tartę pieczemy ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu i ścięcia się masy.
Smacznego!