Makaron ryżowy z bobem i parmezanem
10 lipca 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Mam dzisiaj dla Was pyszny, ekspresowy makaron z bobem, parmezanem o lekko cytrynowym smaku. Do tego danie to jest w pełni bezglutenowe, wegetariańskie, lekkostrawne i naprawdę bardzo, bardzo dobre! Możecie przygotować pyszny posiłek w mniej niż 20 minut!
Składniki (3–4 porcje)
- 1 ½ szklanki bobu, ugotowanego i obranego
- 1 szklanka śmietany 12% do sosów
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 cytryna
- ¼ średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- pieprz biały
- 300 g makaronu ryżowego
Wykonanie
- Zeszklij na 1 łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj drobno pokrojony czosnek, szklij przez minutę.
- 1 szklankę bobu zmiksuj ze śmietaną, dodaj na patelnię.
- Zetrzyj skórkę z cytryny (tylko żółtą warstwę), dodaj wraz z 3 łyżkami sera do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
- W międzyczasie przygotuj makaron wg instrukcji producenta.
- Połącz miękki makaron z sosem. Na talerzach posyp pozostałą częścią bobu oraz parmezanem.
Smacznego!