Pizza orkiszowo-razowa, rustykalna, z cukinią i oliwkami
7 września 2015
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Na dobry początek tygodnia proponuję wam pyszną, zdrową i aromatyczną pizzę. Do jej przyrządzenia użyłam mąkę orkiszową razową oraz pszenną razową. Jeśli szukacie zdrowszej alternatywy dla pizzy, to ten przepis powinien wam się spodobać. Jako dodatki użyłam tylko cukinię, oliwki oraz dwa rodzaje sera. Prosto, ale jak pysznie!
Ciasto (2 pizze)
- 150 g mąki orkiszowej razowej typu 2000
- 150 g mąki pszennej razowej typu 500 lub 700 lub np. Pełne ziarno Lubella, mąka pszenna pełnoziarnista
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g drożdży suszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- 1 mniejsza cukinia
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 200 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
- 200 g mozzarelli
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku lub 1 suszonego
Do podania
- oliwa z oliwek
- tymianek świeży
Wykonanie
- Suche składniki połącz ze sobą. Dodaj 1 łyżkę oliwy i wodę (ciepłą, nie gorącą). Wyrób ciasto do połączenia się składników. Ciasto powinno odchodzić łatwo od rąk.
- Kulkę ciasta posmaruj 1 łyżką oliwy, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zajmuje to zależnie od warunków 30–60 minut.
- Jogurt wymieszaj ze startym czosnkiem oraz ziołami.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Kolejno cienko je rozwałkuj, ewentualnie podsypując delikatnie mąką. W moim przypadku nie było to konieczne.
- Rozwałkowane ciasto przełóż do natłuszczonych blaszek. Ciasto posmaruj sosem. Posyp pokruszonym serem. Ułóż pokrojoną w plasterki cukinię oraz oliwki. Układając zostaw na brzegach zapas, który po ułożeniu składników wywiń na wierzch pizzy.
- Pizzę piecz w nagrzanym do 250°C piekarniku (z funkcją góra-dół) przez 10–12 minut, do zarumienienia się ciasta i rozpuszczenia się sera.
- Upieczoną pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek i posypaną tymiankiem.
Smacznego!