Bruschetta z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiórczym
29 października 2015
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Na początku zeszłego tygodnia Lidl Polska zaskoczył mnie mega paczką produktów z kuchni włoskiej. Niestety choroba nie pozwoliła mi wcześniej powalczyć z tymi produktami.
Dzisiaj na pierwszy ogień poszły produkty proste, ale jak szlachetne. Przygotowałam bruschetę z pysznymi włoskim dodatkami. Całość nie zajmie wam więcej niż 15 minut.
Dziękujemy firmie Lidl Polska za produkty do przepisu.
Składniki (4 kanapki)
- 4 kromki bagietki (lub innego pieczywa)
- 4 łyżki Patè di olive taggiasche (pasta z oliwek)
- Olivo extra vergine d’oliva italiano (oliwa z pierwszego tłoczenia)
- 8 filecików anchois
- 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
- 4 pomidory koktajlowe
- natka pietruszki lub kolendra
- czerwona cebula
Wykonanie
- Bagietki zgriluj na lekko natłuszczonej patelni.
- Każdą z nich posmaruj łyżką pasty oliwkowej.
- Jajka obierz, przekrój na pół.
- Ułóż jajka po 2 połówki na każdej z grzanek.
- Pomidorki przekrój na ćwiartki i ułóż po 4 na kanapkach.
- Posyp delikatnie kanapki wiórkami cebuli i skrop oliwą.
- Ostatniego szlifu nada naszym bruschettom odrobina tartego parmezanu oraz gałązka natki pietruszki lub kolendry.
Smacznego!