Bruschetta z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiórczym


kategoria: kanapki
tagi: anchois, bruschetta, cebula, cebula czerwona, jajka przepiórcze, kolendra, Lidl, natka pietruszki, oliwa, oliwki, pomidory koktajlowe, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Na początku zeszłego tygodnia Lidl Polska zaskoczył mnie mega paczką produktów z kuchni włoskiej. Niestety choroba nie pozwoliła mi wcześniej powalczyć z tymi produktami.

Dzisiaj na pierwszy ogień poszły produkty proste, ale jak szlachetne. Przygotowałam bruschetę z pysznymi włoskim dodatkami. Całość nie zajmie wam więcej niż 15 minut.

Dziękujemy firmie Lidl Polska za produkty do przepisu.

Fotografia Bruschety z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiorczym

Fotografia Bruschety z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiorczym

Składniki (4 kanapki)

  • 4 kromki bagietki (lub innego pieczywa)
  • 4 łyżki Patè di olive taggiasche (pasta z oliwek)
  • Olivo extra vergine d’oliva italiano (oliwa z pierwszego tłoczenia)
  • 8 filecików anchois
  • 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
  • 4 pomidory koktajlowe
  • natka pietruszki lub kolendra
  • czerwona cebula

Fotografia Bruschety z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiorczym

Wykonanie

  • Bagietki zgriluj na lekko natłuszczonej patelni.
  • Każdą z nich posmaruj łyżką pasty oliwkowej.
  • Jajka obierz, przekrój na pół.
  • Ułóż jajka po 2 połówki na każdej z grzanek.
  • Pomidorki przekrój na ćwiartki i ułóż po 4 na kanapkach.
  • Posyp delikatnie kanapki wiórkami cebuli i skrop oliwą.
  • Ostatniego szlifu nada naszym bruschettom odrobina tartego parmezanu oraz gałązka natki pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

Fotografia Bruschety z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiorczym

comments powered by Disqus