Świąteczny piernik z herbatą „Chwila przy kominku” i konfiturą pomarańczową
22 grudnia 2015
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Ja już na urlopie świątecznym, ale wam podsyłam piernik last minute, przygotujecie go naprawdę szybko, nie musi dojrzewać, a jest naprawdę przepyszny. Aromat ciasta wzmocniłam herbatą Chwila przy kominku, która znacznie poprawiła smak. Ostudzone ciasto przekładamy konfiturą pomarańczową, polewamy czekoladą oraz ozdabiamy plasterkami pomarańczy. Gotowe ciasto przenieś na ok. 1 godzinę do lodówki, aby konfitura i polewa czekoladowa stężały.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem Czas Na Herbatę.
Składniki
- 1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki oleju
- 1 szklanka miodu
- ¾ szklanki cukru (lub do smaku)
- 5 jajek (L)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (kopiaste)
- przyprawa do pierników
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- szczypta soli
- słoik konfitury pomarańczowej
- słoik cytrynki z wanilią
- 2 gorzkie czekolady (200 g)
Wykonanie
- Jajka utrzyj z cukrem na białą masę.
- Dodaj olej oraz przestudzony napar herbaciany. Wymieszaj.
- Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych. Dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
- Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ostudź na kratce.
- Przekrój ciasto wzdłóż na pół i przełóż konfiturą, przykryj drugim blatem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi, dodawaj stopniowo sok spod cytrynki z wanilią, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka.
- Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto.
- Na wierzch wyłóż połówki cytryny (ze słoiczka cytrynki z wanilią)
- Po przełożeniu przenieś ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki, aby konfitura i polewa czekoladowa stężały.
Smacznych świąt!