Idealny biszkopt bez proszku do pieczenia


kategoria: kuchenne ABC
tagi: biszkopt, jajka, Magazyn Kocioł, tort
autor: Joanna Komorowska

Od dzisiaj co jakiś czas będę prezentowała wam przepisy od podstaw, dla tych z nas, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Przepisy te znajdą się w blogowej kategorii „Kuchenne ABC”.

Na pierwszy ogień idzie biszkopt pszenny, bez proszku do pieczenia. Przepis jest prosty w realizacji, jeżeli wykonacie dokładnie – na pewno wypiek wam się uda. Ciasto pięknie wyrasta, nie wybrzusza się.

Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia idealnego biszkoptu bez proszku

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek (L) w temp. pokojowej
  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  • Jajka wyszoruj pod gorącą wodą, przelej wrzątkiem.
  • Oddziel ostrożnie żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę.
  • Dodaj w trzech porcjach cukier cały czas miksując, uzyskując gęstą pianę.
  • Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  • Mąki przesiej, dodaj w 3–4 porcjach do białek, miksując na najniższych obrotach.
  • Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Bocznych ścianek nie musisz niczym smarować.
  • Biszkopt piecz w temperaturze 160–170°C ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone ciasto studź w lekko uchylonym piekarniku.

Fotografia idealnego biszkoptu bez proszku

Powodzenia!

comments powered by Disqus