Idealny biszkopt bez proszku do pieczenia
11 stycznia 2016
kategoria:
kuchenne ABC
tagi:
autor:
Od dzisiaj co jakiś czas będę prezentowała wam przepisy od podstaw, dla tych z nas, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Przepisy te znajdą się w blogowej kategorii „Kuchenne ABC”.
Na pierwszy ogień idzie biszkopt pszenny, bez proszku do pieczenia. Przepis jest prosty w realizacji, jeżeli wykonacie dokładnie – na pewno wypiek wam się uda. Ciasto pięknie wyrasta, nie wybrzusza się.
Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek (L) w temp. pokojowej
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Jajka wyszoruj pod gorącą wodą, przelej wrzątkiem.
- Oddziel ostrożnie żółtka od białek. Białka ubij na sztywną masę.
- Dodaj w trzech porcjach cukier cały czas miksując, uzyskując gęstą pianę.
- Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Mąki przesiej, dodaj w 3–4 porcjach do białek, miksując na najniższych obrotach.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Bocznych ścianek nie musisz niczym smarować.
- Biszkopt piecz w temperaturze 160–170°C ok. 35 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto studź w lekko uchylonym piekarniku.
Powodzenia!