Serniko-jabłecznik ekspresowy
21 marca 2017
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Na dzisiejszy pierwszy dzień wiosny proponuję wam prosty, ekspresowy, tylko 6-składnikowy serniko-jabłecznik. Przy dobrej organizacji pracy przygotowanie go zajmie wam nie więcej niż 2 godziny. Ciasto jest przyjemnie cytrynowe, z grubą warstwą sera i jabłek. Kto się z Was skusi? ☺
Składniki (tortownica ok. 26 cm)
- 1 kg sera białego zmielonego, z wiaderka (w temp. pokojowej)
- słoik, ok. 900 ml jabłek prażonych (w temp. pokojowej)
- 5 galaretek cytrynowych
- 4 łyżki cukru
- owoce do ozdoby
- 1200 ml wody
Wykonanie
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź w chłodnej wodzie.
- Ser połącz z cukrem i 400 ml galaretki. Wyłóż do foreki i przełóż na 30 minut do zamrażalnika.
- Jabłka przełóż do miski, dodaj 400 ml galaertki, wymieszaj i wyłóż na ser. Przenieść na 30 minut do zamrażalinka.
- Ozdób ciasto cząstkami owoców, zalej galaretką i przełóż na 20 minut do zamrażalnika.
- Ciasto podawaj schłodzone.
Smacznego!